Ezek a hazai strandok alkalmatlanok a fürdésre

Bár a magyarországi természetes vizek minősége alapvetően jó, néhány hazai strand állapota meglehetősen aggasztó.

2024. május 29., 11:51

Szerző:

Összesen hat hazai strand alkalmatlan a fürdőzésre a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) közleménye szerint – idézi a Telex.

Bár az időjárás egyelőre nem feltétlenül kedvező ehhez, de egyre többen szeretnének a vízpartok közelében pihenni. A természetes fürdővizeket egy kormányrendelet alapján még a szezon előtt ellenőrzik a szakemberek, és a laboratóriumi vizsgálatokat havonta megismétlik.

A mintákban a szennyvíz eredetű szennyeződéseket szűrik ki, kiemelten vizsgálva például az E.coli és a Enterococcus baktérium jelenlétét. Amennyiben ezek szintje a megengedett határérték felett van, a hatóság a „nem megfelelő” kategóriába sorolja az adott fürdőhelyet.

Néhány hazai strand nem teljesített jól

Az értékelések a fürdőhelyek számára rendkívül fontosak, ugyanis a turisták is a legbiztonságosabb helyeket keresik, tehát turisztikai szempontból sem elhanyagolható ez a kérdés.

A fürdővizek minőségét a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján egy térkép segítségével is ellenőrizhetjük. Egy adott fürdőhely értékelését mindig az előző négy szezon értékei határozzák meg, ez alapján kaphat „kiváló”, „jó”, „tűrhető” vagy „kifogásolt” értékelést. Ahol nem áll rendelkezésre elegendő minta a korábbi évekből, például mert új fürdőhelyről van szó, azt külön jelzik a térképen.

Idén a fentiek értelmében a 2020. és 2023. közötti fürdőidények adatait vették alapul az értékeléskor. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ friss közleményéből kiderült, hogy alapvetően nincs miért aggódnunk, hiszen a nyilvántartott 283 magyarországi fürdőhely közül 177 „kiváló” értékelést kapott, míg további 52 a „jó” kategóriába tartozik. 10 helyszínt „tűrhetőnek” minősítettek, 6 fürdőhely azonban nem felelt meg a szakemberek szerint.

Ezeken a helyeken a víz minősége egyelőre kifogásolható a NNKGYK vizsgálatai alapján. Az érintett strandok közé tartozik a Gárdonyban található Tini Strand, a makói Maros Kalandpark, Dunakeszi Duna-parti strandja, a soltvadkerti Vadkerti tófürdő, a Zalaegerszegen található Gébárti-tó és a nyíregyházi Sóstó Tófürdő.

Megnyugtató azonban, hogy a Velencei-tó, a Tisza-tó és a Balaton is remek vízminőséggel rendelkezik, és ezen tavak strandjainak többsége kiváló értékelést kapott.

Az Európai Unió jelentései szerint a kontinens fürdővizeinek többsége egyébként biztonságos. Természetesen még mindig a tengerek és az óceánok a legideálisabbak, de a tavak 94%-ának állapota is jónak tekinthető.

(Fotó: Pixabay)

10:17

A nyudíjasok száma évről évre növekszik, ahogy a várható élettartam is, és egyre kevesebb az olyan aktív korú dolgozó, aki az időseknek nyújtott ellátásra fordítandó összeget kitermeli. Éppen ezért a jelenlegi nyugdíjrendszer fenntarthatatlan, több országban vezetnek be olyan intézkedéseket, amelyek a nyugdíj részleges megadóztatásával járnak.