Nagyon jó hírek érkeztek: nyitnak a strandok!

A kedvező időjárásnak köszönhetően idén sok strand korábban nyit, mint az előző években. Május elsején már egészen sok strand látogatható lesz, a hétvégén pedig még több helyen csobbanhatunk.

2024. április 30., 17:30

Szerző:

Néhány évtizede szinte minden strand megnyitott a kapuit május 1-én függetlenül attól, hogyan alakult az időjárás. Ma a várható látogatók száma erősebb a hagyománynál, így erősen időjárásfüggő, mikortól tudunk strandra járni - olvasható a termálfürdő.hu sajtóközleményében.

Mint írják: idén ebből a szempontból a jelek szerint kedvezően alakul az időjárás, mert ahogy a termalfurdo.hu gyűjtéséből kiderül, május elsejére, illetve a hétvégére több fürdő is megnyitja a strandját, illetve a szezonálisan üzemelő medencéit. 

A nagyobb fürdőkben, ahol sok szabadtéri strand- és élménymedence, esetleg több részleg található jellemzően fokozatosan történik a nyitás.
Hajdúszoboszlón a szabadtéri terület 3 részre tagolódik. Ezek közül a strandot nyitják meg május 1-én - ráadásul nagyszabású ingyenes rendezvény keretében - az Aquapark és a Prémium Zóna csak később állnak a vendégek rendelkezésére.

Zalakaroson is a fokozatosság jegyében nyílik meg a strand. Május 3-án előbb két medencét, a pünkösdi hétvégétől használhatjuk a csúszdákat és a szabadtéri gyerekvilágot, a hullámmedence azonban csak a nyári szünetre nyílik meg.

Mórahalmon már április 1-én megnyílt a szabadtéri élménymedence az uszoda - felfújható akadálypályával - illetve a csúszda, de a strand többi része itt is csak később nyílik meg a vendégek előtt. Még áprilisban megnyitották a szabadtéri csúszdát és a hullámmedencét Kiskunmajsán is.

Május 1-től csobbanhatunk a cserkeszőlői strandon is, igaz egyelőre itt is csak néhány medencében. 

Szegeden 3 strand is megnyit május elején. A május 1-én nyitó Napfényfürdő Aquapolis strandjához, illetve a Partfürdőhöz a Szíksósfürdői Strand csatlakozik május 3-án. A nagyobb városok strandjai közül Szolnokon, Békéscsabán és Debrecenben nyitnak, igaz a cívis városban csak kisebbik strand, a Kerekestelepi nyílik most, az Aquaticum strandjára még egy hónapot várni kell. Budapesten az Aquaword szabadtéri medencéi állnak üzembe
május 1-én.

Vannak olyan fürdők is, ahol szabadtéren főleg vagy kizárólag termál-, illetve gyógyvizes medencéket találunk, és ezek egész évben nyitva tartanak. Talán a legismertebb példa a Széchenyi Gyógyfürdő Budapesten, ahol minden szabadtéri medence üzemel egész évben.Sokan szeretik a nyíregyházi Aquarius Fürdőt is az élményelemekkel felszerelt szabadtéri gyógymedencéje miatt, de Egerszalókon a Salirisban is csak a gyerekmedence működik szezonálisan, a többi szabadtéri medencét egész évben élvezhetjük.

Többen is nevezetes dátumokra időzítenek 

Hozzátették: strandnyitás szempontjából az utóbbi években elmondhatjuk, hogy a pünkösd az új május 1., ugyanis a legtöbb fürdő erre az ünnepre nyitotta meg a strandmedencéit. Idén a pünkösd kicsit korábbra - május 19-20-ra -  esik, ezért ez most nem általános. Így is akad jó néhány fürdő, amelyek erre a hétvégére tervezik a strand, illetve annak egy részének nyitását. Közéjük tartozik pl. a Gyulai Várfürdő, a Harkányi Gyógyfürdő vagy Budapesten a Palatinus.

Más fürdők, például az Egri Termálfürdő a gyereknapot, azaz május utolsó hétvégéjét vették célba. 

A legkésőbb nyitók a nyári szünet kezdetét jelölték meg. Közéjük tartoznak az olyan nagy aquaparkok, mint pl. a balatonfüredi Annagora, a zalaegerszegi Aquacity vagy a mogyoródi Aquaréna.

Általánosságban elmondható, hogy minél későbbre tervezik a strand nyitását, annál nagyobb a bizonytalanság az időpontot illetően. Sok fürdő csak olyan hozzávetőleges adatot adott meg, mint május vége vagy június közepe, és sokan kiemelték azt is, hogy az időjárás felülírhatja az előzetes terveket.

Arról, hogy melyik strand mikor nyit, a termalfurdo.hu-n található egy részletesebb lista, illetve térkép.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Julian Stratenschulte / DPA/AFP)

2024. július 19., 16:27

A Kárpát-medence időjárását egy anticiklon alakítja, szombatra azonban a közelünkben egy ciklon képződik, amelynek hatására az ország nagy részén mérséklődik vagy meg is szűnik a hőség.

2024. július 19., 10:46

Akár börtönbe is kerülhet az a karateedző, aki a felrúgta a Szolnoki Kalandparkban a 7 éves kisfiút. Erről Tuza Péter ügyvéd beszélt az RTL Híradónak. A kormány is elárulta, mi lesz annak a kitüntetésnek a sorsa, amit 4 évvel ezelőtt Novák Katalin adott Agócs Tibornak.