Félperces IQ-teszt: melyik ország illik a kérdőjel helyére?

Ebben a félperces IQ-tesztben azt az európai országot keressük, amelyik mindkét csoportba beleillik.

2024. július 22., 12:07

Szerző:

Jöhet egy újabb félperces IQ-teszt? Ahogy szoktuk, a fenti ábra természetesen csak egy ízelítő a feladatból, a teljes rejtvényt alább találja. Egy roppant egyszerű(nek tűnő) kérdés tartozik hozzá, kellemes fejtörést kívánunk!

Félperces IQ-teszt: melyik ország való a kérdőjel helyére?

Bár IQ-tesztnek becézzük ezt a rejtvényt, igazából nem csak az intelligenciát teszteli, hanem az alapszintű földrajzi ismereteket is, hiszen megint európai országokról van szó. A kontinens (nem csak az EU, hanem a teljes kontinens) országai közül válogattunk ki nyolcat az ábra bal oldali mezőjébe egy bizonyos szempont alapján. A jobb oldali mezőbe szintén nyolc európai országot válogattunk ki, ide egy másik szempontot alkalmaztunk, ezért ide értelemszerűen nyolc másik állam került.

Nos, a középső sáv a két oldal metszete. Egyetlen európai ország van, amelyik mindkét csoportba beletartozik, azaz igaz rá az is, ami a bal oldali országokat összeköti, és igaz rá az is, ami a jobb oldali országokat összeköti. Először tehát érdemes megfejteni, hogy mi kapcsolja össze az egyik, és mi a másik nyolctagú csoportot, aztán ha ez megvan, akkor már csak ki kell találnia, hogy melyik az az ország, amelyik mindkét csoportba beleillik.

Nézzük!

 Ábra: 168.hu/Gyulai Bence

Két segítséget majd a megfejtést az oldal alján találja

Nem szeretjük a megfejtést közvetlenül a kérdés alá tenni, ezért álljon itt egy zenei videó helykitöltőnek. A klip alatt először két segítséget talál, aztán legalul a helyes megfejtést.

Első segítség

Egy kis segítség, ha elakadt, de nem szeretné meg feladni a gondolkodást: nem teljesen véletlenszerű, hogy melyik mező milyen színű.

Második segítség

A kérdés megválaszolásához nemcsak úgy általában a földrajzot kell ismerni, hanem az egyes országok zászlajainak ismerete szükséges.

Itt találja a megfejtést

Nos, a bal oldali mezőben olyan országok találhatóak, amelyeknek a zászlaja egy keresztet tartalmaz. Igen, még a szlovák zászlóban is van egy kereszt, méghozzá a szlovák címer kettős keresztje. A jobb oldali mezőben olyan országok találhatóak, amelyeknek a zászlaja tartalmazza a sárga/arany színt. Moldova (vagy másik nevén Moldávia) zászlajának színei például megegyeznek a román lobogó színeivel: kék, sárga és piros. A két zászló között az a különbség, hogy Moldova lobogójának közepében az ország címere látható, amiben mellesleg szintén van sárga szín.

Na de akkor melyik ország való a kérdőjel helyére?

Hát természetesen egy olyan ország, aminek a zászlajában kereszt és sárga szín is van. A legkézenfekvőbb megfejtés tehát, ha az európai országok körében maradunk, Svédország.

 

(Kiemelt kép: 168.hu/Gyulai Bence)