Félperces IQ-teszt: helyezzen át 2 gyufát úgy, hogy igaz legyen az egyenlet!

A mai mini IQ-teszt egy újabb gyufás feladat: ezúttal 2 szál van rossz helyen az alábbi egyenletben.

2024. augusztus 7., 14:07

Szerző:

Van fél perce egy jópofa, IQ-teszt gyanánt is felfogható, képes rejtvényre? Reméljük, igen, hiszen olyan régen játszottunk már ilyet!

IQ-teszt gyufaszálakkal

Akár egy IQ-teszt egyik kérdése is lehetne az alábbi rejtvény, hiszen tárgyi tudás nem szükséges hozzá, csakis logika, találékonyság és tényleg alapszintű matektudás.

Biztosan találkozott már ilyen rejtvénnyel akár nálunk, akár máshol – a feladat ezúttal is a szokásos. Alább a 7+7=3 egyenletet látja gyufaszálakból kirakva. Ez nyilván nem helyes így, de elegendő két gyufaszálat áthelyezni, mert ezzel úgy módosítható az ábra, hogy az egyenlet helyessé váljon. A kérdés természetesen az, hogy melyik két gyufaszálat kell áttenni és hova.

 Kép: 168.hu/Pixabay.com/Gyulai Bence

A megfejtést az oldal alján találja

Ha most itt rögtön mutatnánk a megfejtést, sokan talán túl gyorsan meglátnák és elrontanánk a játékot. Ezért szokásunkhoz híven álljon itt egy lazán kapcsolódó információ.

Jobb ugyanis, ha a gyufákat mostanság csak rejtvényfejtéshez használja, de tűzgyújtáshoz nem. Ez ugyanis az aszály miatt már csaknem egy hónapja több helyen tilos hazánkban.

Az elmúlt időszak magas átlaghőmérséklete miatt jelentősen megnőtt az erdőtüzek kockázata, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának egyetértésével hétfőtől Budapesten és Pest vármegyében is tűzgyújtási tilalom lett elrendelve – közölte a Nébih júliusban az MTI-vel. Kiemelték, hogy emellett fenntartják a tűzgyújtási tilalmat Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Baranya, Békés, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyékben.

A Nébih óvatosságra inti a lakosságot, a közlemény szerint fontos, hogy belterületen se gyújtsanak nagy lángmagasságú tüzet, ugyanis a füsttel felszálló égő zsarátnokok több száz méterre is tüzet idézhetnek elő. Hozzátették, hogy a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, illetve azok 200 méteres körzetében szintén tilos a tűzgyújtás. A korlátozás alatt a tűzgyújtás nem engedélyezett a kijelölt, kiépített erdei tűzrakóhelyeken sem. Az aktuális tűzgyújtási tilalomról és a tűzgyújtási szabályokról az érdeklődők a www.erdotuz.hu-n szerezhetnek friss és aktuális információkat.

Itt a megfejtés

Nos, az alábbi ábrán jelöltük be, hogy melyik két gyufaszál van rossz helyen.

 Kép: 168.hu/Pixabay.com/Gyulai Bence

És az alábbi ábra mutatja, hogy hova kell őket áthelyezni úgy, hogy a 7–4=3 egyenletet kapjuk, ami viszont már helyes matematikailag.

 Kép: 168.hu/Pixabay.com/Gyulai Bence

Elképzelhető azonban, hogy ön máshogy oldotta meg a feladvány – ebben az esetben örömmel vesszük, ha beküldi nekünk a megfejtését az info@168.hu címre!

(Kiemelt kép: 168.hu/Pixabay.com/Gyulai Bence)