Félperces IQ-teszt: helyezzen át 3 gyufát úgy, hogy egy tíz alatti szám jöjjön ki!

A mai mini IQ-teszt egy gyufás feladat: ezúttal 3 szál van rossz helyen, és egy szám a megfejtés.

2024. július 24., 14:55

Szerző:

Van fél perce egy jópofa, IQ-teszt gyanánt is felfogható, képes rejtvényre? Reméljük, igen, mert a múlt heti gyufás játék sikerén felbuzdulva ezen a héten is készítettünk egyet.

IQ-teszt gyufaszálakkal

Akár egy IQ-teszt egyik kérdése is lehetne az alábbi rejtvény, hiszen tárgyi tudás nem szükséges hozzá, csakis logika és találékonyság. A kérdést ön már tudja, de ahogy szoktuk, fent nem mutattuk meg a teljes feladatot, alább találja a komplett ábrát. 13 darab gyufaszál látható rajta, ezekből mindössze hármat helyezhet át – azonban ha a megfelelő 3 gyufát teszi új helyre, akkor egy tíz alatti szám jön ki. Ha fél perc alatt sikerül megtalálnia a választ, akkor különösen gratulálunk, de persze nem érdemes rohanni, gondolkozzon nyugodtan, ameddig jólesik. Az oldal alján egy kis görgetés után találja majd a megfejtést.

 Kép: 168.hu/Pixabay.com/Gyulai Bence

A megfejtést az oldal alján találja

Nem szerencsés, sőt, nem izgalmas, ha a feladvány alatt rögtön ott szerepel a megfejtés, ezért szoktunk gyakran valami lazán kapcsolódó érdekességet idetenni, hogy egy kicsit görgetni kelljen a megfejtésért.

Szóval ha már az IQ-teszteket emlegettük, érdemes belelapozni a Wikipédiába, hogy mit ír az intelligencia mérésének ezen eszközéről az online enciklopédia. Hát többek között ezt:

„Az intelligencia tesztelése a Stanford–Binet-teszttel kezdődött, amit 1905-ben hoztak létre diákok részére. Úgy tartották, hogy az átlagosnál alacsonyabb értelmi képesség nem azt jelenti, hogy nem képes tanulni a diák, hanem hogy több segítségre van szüksége.
A modern intelligenciamérés statisztikai skálázást alkalmaz. A teszten elért lehetséges pontszámokat kell IQ számokká skálázni. Ehhez feltételezik, hogy az emberek teljesítménye a teszteken az úgynevezett normális eloszlást követi. A skálázást ezek után úgy dolgozzák ki, hogy egy adott népcsoport, amelynek IQ-tesztjéről van szó, átlagos teljesítménye 100 legyen. Az IQ egységét pedig úgy állapítják meg, hogy 15 pont legyen a szórás. Léteznek 16 illetve 24-es szórású normális eloszlást adó tesztek. Ezért önmagában nem elég azt mondani, hogy valakinek ennyi és ennyi az IQ-ja, hozzá kell tenni, hogy milyen szórású skálán.”

Itt a megfejtés

Minden bizonnyal más megfejtés is elképzelhető, de a miénk mindenesetre a következő. Az alábbi ábra mutatja, melyik három gyufaszálat kell áthelyezni.

  Kép: 168.hu/Pixabay.com/Gyulai Bence

Nyilván ön is sejtette, hogy esetleg valami turpisság lehet a dologban. Nos, ha így volt, jól sejtette, mert nem egy arab számjeggyel, hanem egy latin betűvel kiírt számra gondoltunk. Ha ugyanis a megfelelő helyekre tesszük át ezt a három szálat, akkor az jön ki, hogy...

  Kép: 168.hu/Pixabay.com/Gyulai Bence

...HAT!

Elképzelhető azonban, hogy ön más eredményre jutott – ebben az esetben örömmel vesszük, ha beküldi nekünk a megfejtését az info@168.hu címre!

(Kiemelt kép: 168.hu/Pixabay.com/Gyulai Bence)