Nyári agytorna: megtalálja a 3 kötelező olvasmány címét a betűhalmazban 20 másodperc alatt?

Az alábbi betűhalmazban három magyar kötelező olvasmány címét rejtettük el.

2024. július 23., 12:11

Szerző:

A diákok nyaralását megkeseríti/megszépíti, hogy egy-egy kötelező olvasmány végigrágása van előírva a számukra. Aki kijárta az általánost, az minden bizonnyal olvasta azt a három művet, aminek a címét az alábbi betűhalmazban rejtettük el. Megtalálja őket?

3 kötelező olvasmány, 20 másodperc

Három hazai szerző három olyan művének a címét keressük alább, amik az általános iskolai irodalomanyag szerves részét képezik. Talán diákok százai-ezrei olvassák pont most ezen három kötelező olvasmány valamelyikét ezekben a napokban. Ahogy az ilyen szókeresős játékokban szokásos, a címekben az esetleges szóközök nem számítanak, viszont a betűket bármelyik irányban össze lehet olvasni: felfelé, lefelé, jobbra, balra vagy átlósan akármelyik átló mentén.

A rejtvény első megfejtőinek tapasztalatai alapján úgy látjuk, hogy akinek 20 perc alatt sikerül kiszúrni a három kötelező olvasmányt, az a leggyorsabbak közé tartozik. Természetesen ugyanolyan élvezetes a játék akkor is, ha nem nézi közben a stoppert, szóval akár időre játszik, akár nem, jó szórakozást, jó keresgélést kívánunk!

 Ábra: 168.hu/Gyulai Bence

Vagy ha teljes méretben szeretné megnyitni az ábrát külön fülön, kattintson ide!

A megfejtést az oldal alján találja

Nem szeretnénk, hogy a megfejtés rögtön ott legyen a feladat alatt, hiszen így az is könnyen megláthatja, aki még éppen, hogy csak elkezdi a böngészést. Úgyhogy szokásunkhoz híven álljon most itt egy lazán kapcsolódó érdekesség pusztán helykitöltés céljából.

A most kötelező olvasmányokat olvasgató diákok számára mindenképpen érdekes és fontos a következő tanév rendje, amit az előző tanév végén publikáltak. A 2024/25-ös tanév rendjét a Belügyminisztérium a következők szerint állapította meg. Az első tanítási nap szeptember 2-án, hétfőn, az utolsó pedig 2025. június 20-án lesz. A középiskolák végzőseinek azonban 2025. április 30-án ér majd véget a tanév. A két évfolyamos részszakmára való felkészítést folytató szakiskolákban viszont 2025. május 30-án kell utoljára iskolába menni.

A tervezet szerint az iskolaszünetek így alakulnak majd:

  • Őszi szünet: 2024. október 26-tól november 3-ig,
  • Téli szünet: 2024. december 21-től 2025. január 5-ig,
  • Tavaszi szünet: 2025. április 17-től 27-ig,
  • Nyári szünet: 2025. június 21-től augusztus 31-ig.

A tanév első féléve 2025. január 17-ig tart, az iskola 2025. január 24-ig értesíti a tanulókat, szülőket az első félévi tanulmányi eredményekről.

Itt a megfejtés

Nos, a három kötelező olvasmány a következő:

  1. Abigél (Szabó Magda);
  2. Egri csillagok (Gárdonyi Géza); és
  3. János vitéz (Petőfi Sándor).

Alább találja a címeket pirossal kiemelve.

 Ábra: 168.hu/Gyulai Bence

(Kiemelt kép: 168.hu/Gyulai Bence)