Csak zseniknek? Ez az egyszerű(nek tűnő) matekfeladat a többségen kifog – na, mennyi az eredmény?

Egy sok hármassal operáló matekfeladat kering most az interneten, ami egyszerűnek tűnik, de a posztoló szerint igazából csak zseniknek való. Ön is olyan nehéznek találja?

2024. július 19., 11:10

Szerző:

Ez a matekfeladat rengeteg ember figyelmét felkeltette a napokban a közösségi médiában: itt a remek alkalom, hogy tesztelje, mennyi maradt még meg az ön fejében az általános iskolai matematika-órák tananyagából.

Matekfeladat – csak zseniknek?

Őszintén szólva nem csak zseniknek követelmény az alábbi matekfeladat helyes megoldása, hanem minden érettségizőnek, sőt, akár felső tagozatosnak is. De kétségtelen, hogy a kissé rendhagyó formátum talán nehezebbé teszi a fejszámolást, mindenesetre az Instagram Twitteréről, azaz a Threadsről van szerencsénk beágyazni a feladatot, ami

„csak zseninek”

felirattal hódít a felhasználók körében. A feladat öt darab hármas számjegyből és a négy alapművelet jeléből áll.

Igen, a kérdés annyi, hogy mennyi 3x3–3÷3+3.

Nos, ön szerint mi az eredmény?

A megfejtést az oldal alján találja

Hogy ön zavartalanul gondolkodhasson, és ne zavarja, hogy közvetlenül a feladvány ott van a megfejtés, szokásunkhoz híven ideteszünk egy lazán kapcsolódó sztorit, hogy egy kicsit görgetni kelljen a helyes válaszért. Ha már az alapműveleteknél tartunk ugyanis, rögtön az ember eszébe jut Gálvölgyi János nemrégiben megosztott története a szorzótábláról.

„Azt soha nem felejtem el, hogy volt egy hosszú időszak, hogy mielőtt lefeküdtem, már pizsamában meg kellett állnom apám előtt és azt mondtam: »1x7=7, 2x7=14, 3x7=21, 4x7=28...« Elmondtam a szorzótáblát és visszafelé elmondtam. Utána volt fekvés. A szorzótáblát tudom is. Ha mást is kérdezett volna, akkor talán műveltebb lennék”

– mondta Gálvölgyi János szülei szigoráról Kadarkai Endre azóta már megszűnt műsorában. A színész-humorista hozzáteszi, hogy egyszer azért kapott egy nagy pofont az édesapjától, azért, mert elkésett. Gálvölgyi János azóta is mindenhova pontosan érkezik, sőt, nem is pontosan, hanem általában fél-egy órával előbb. Itt találja a teljes interjút, alatta pedig a mai rejtvény megfejtését.

Itt a megfejtés

Mindössze a műveletek rangsorára kell emlékezni az iskolából ennek a feladatnak a helyes megfejtéséhez. Eszerint a rangsorban az osztás és a szorzás megelőzi az összeadást és a kivonást, azaz az előbbi kettő műveletet az utóbbi kettő előtt kell elvégezni függetlenül attól, hogy a műveletek milyen sorrendben szerepelnek egy egyenletben.

Ennek fényében a szorzás (3x3=9) és az osztás (3÷3=1) elvégzésével feladat akként egyszerűsíthető, hogy 9-1+3. Az Express című lap azt írja, hogy a többség szerint a válasz az 5, hiszen ez jön ki, ha a leírás sorrendjében végezzük el a műveleteket, de akik erre az eredményre jutottak, azok nem éppen matekzsenik, mert ez természetesen rossz. A helyes megfejtés a 11.

Zárójelet kéne alkalmazni ahhoz, hogy a végeredmény 5 legyen: (3x3–3)÷3+3=5. De 3x3–3÷3+3=11.

(Kiemelt kép: Threads/deepak_thakur_9897)