Félperces IQ-teszt: melyik szó illik a kérdőjel helyére?

A mai mini IQ-teszt kérdéséből csak ízelítő a fenti ábra, a teljeset alább találja!

2024. augusztus 8., 14:12

Szerző:

Jöhet egy újabb, egykérdéses IQ-teszt gyanánt is felfogható rejtvény? Ez nem egy kvíz, semmilyen különösebb tárgyi tudásra nincs szüksége, nem kell adatokra emlékeznie ahhoz, hogy rávágja a helyes megfejtést – ami ezúttal egyetlen szó.

IQ-teszt fél percben

Két szócsoportot tartalmaz az alábbi ábra, mindkét szócsoportról egy-egy további szóra asszociálhat: a narancssárgákról is egyre és a zöldekről is egyre. Ha megvan a két szó, akkor már szinte meg is van a megoldás: ezt a két szót összeolvasva ugyanis egy újabb értelmes kifejezést kapunk. Ez a szó a megfejtése az alábbi rejtvénynek, ez illik a kérdőjel helyére, ezt a szót keressük. Ön rájön, hogy mi illik oda?

 Kép: 168.hu/Gyulai Bence

A megfejtést az oldal alján találja

Azt szeretjük, ha kell egy kicsit görgetni lefelé a helyes megfejtésért, nehogy valaki véletlenül túl hamar meglássa. Ezért helykitöltőnek sokszor ideteszünk egy lazán kapcsolódó érdekességet, most például az orvosokról, tekintve, hogy a második oszlop utolsó szava az, hogy doktor.

Nos, a fenti rejtvényben nincs orvoshiány, a hazai egészségügyben azonban sajnos nagyon is van, amint arról korábbi cikkünkben is írtunk. Magyarországon ugyanis 10 000 lakosra 33 orvos jut, ami az európai átlagnál kevesebb, írja júniusi cikkében a Piac és Profit. Az egészségügyi dolgozók sűrűsége egy fontos mérőszám, amelyet az ENSZ a fenntartható fejlődési célok közé sorolt. Egy 2016-os WHO-tanulmány megállapította, hogy az egészségügyi munkaerő bővítése javítja a gazdasági növekedést is.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2022-es becsléséből kiderült, a magyarok Európában e területen az átlag alatt teljesítenek, míg a rangsort az európai országok közül Belgium, Grúzia és Ausztria vezetik. 

A dél-amerikai országokból, Uruguay és Argentína került be a legjobb 10-be, miközben nyolc afrikai országban kevesebb, mint 1 orvos jut 10 000 lakosra. Az Africa Report szerint ennek az az oka, hogy az orvostanhallgatók a kontinensről külföldre költöznek, hogy befejezzék tanulmányaikat, de vissza már nem térnek onnan.

Itt a megfejtés

Nos, az első oszlopban látható, narancssárga szavakat az köti össze, hogy valamennyi értelmes marad (vagy lesz), ha elé tesszük azt, hogy NAP:

  • napszúrás;
  • napszemüveg;
  • napfogyatkozás;
  • napfény;
  • napalm;
  • napközi;
  • napszám; és
  • naptár.

A második oszlopban látható, zöld szavakhoz hasonló logikával lehetett megtalálni a LÓ szót, hiszen ez az az előtag, ami valamennyi kifejezést jól kiegészíti:

NAP és LÓ pedig összeolvasva: NAPLÓ, ez tehát a helyes megfejtés. Köszönjük, hogy velünk játszott ma, várjuk vissza holnap is a 168.hu-n a Szórakozás rovatban!

(Kiemelt kép: 168.hu/Gyulai Bence)