Elképesztő mértékű a magyar orvoshiány

Újabb szomorú statisztika jelent meg a magyar egészségügyről. Eszerint a magyar orvosok leterheltsége brutális mértékű, ami miatt hazánk európai szinten pocsékul teljesít.

2024. június 21., 11:56

Szerző:

Magyarországon 10 000 lakosra 33 orvos jut, ami az európai átlagnál kevesebb – írja cikkében a Piac és Profit. Az egészségügyi dolgozók sűrűsége egy fontos mérőszám, amelyet az ENSZ a fenntartható fejlődési célok közé sorolt. Egy 2016-os WHO-tanulmány megállapította, hogy az egészségügyi munkaerő bővítése javítja a gazdasági növekedést is.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2022-es becsléséből kiderült, a magyarok Európában e területen az átlag alatt teljesítenek, míg a rangsort az európai országok közül Belgium, Grúzia és Ausztria vezetik. 

A dél-amerikai országokból, Uruguay és Argentína került be a legjobb 10-be, miközben nyolc afrikai országban kevesebb, mint 1 orvos jut 10 000 lakosra. Az Africa Report szerint ennek az az oka, hogy az orvostanhallgatók a kontinensről külföldre költöznek, hogy befejezzék tanulmányaikat, de vissza már nem térnek onnan.

A lap megjegyzi: a Zöld-foki Köztársaság egy 10 szigetből álló kis nemzet Afrika partjainál, és kiugró eredményt mutat. Itt ugyanis 10 000 lakosra összesen 44,6 orvos jut. Az ország 1975-ös függetlenné válása óta nagy a fejlődés az egészségügyi szolgáltatások bővítésében, mint ahogyan a várható élettartam is sokat fejlődött ennél a nemzetnél (56-ról 75 évre nőtt). Érdemes megemlíteni még ezen nemzet csecsemőhalandósági rátáját, ami 1000 születésre vetítve 108-ról mindössze 15-re csökkent.

A WHO tanulmányában megvizsgálta a G7 országok teljesítményét is, így kiderült: közülük a németek és az olaszok vezetnek. Ezekben az országokban ugyanis 10 000 főre mintegy 42-45 orvos jut. Az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban és Franciaországban sem annyira rossz az arányszám, így az 31 és 32 között mozog. Rosszabb a helyzet ugyanakkor Japánban és Kanadában, mely nemzeteknél jóval kevesebb, azaz 25-26 orvos lát el 10 000 lakost.

Elégedetlen a magyar orvos

Az orvosok 38,2 százaléka inkább nem, 36,8 százaléka egyáltalán nem elégedett a munkakörülményeivel – derült ki korábban a Magyar Orvosi Kamara (MOK) korábbi felméréséből. Eszerint a magyar orvosok 45,2 százaléka mondta azt, hogy a jelenlegi betegszám ugyan kis mértékben, de negatív irányba befolyásolja a munkáját. Az orvosok több mint a fele (51,7 százaléka) ritkán tud annyi időt szánni a betegeire, mint amennyit szakmailag indokoltnak tartana.

Az egészségügyi szervezet szerint szakmai körökben is viták folynak arról, milyen mértékű az orvoshiány Magyarországon. Álmos Péter egy sajtótájékoztatón azt mondta: van, ahol extrém orvoshiány van, máshol egyszerűen csak hiány. Extrém hiány szerinte például az érsebészeti területen vagy a szájsebészeten van, és leginkább vidéken.

A MOK felmérése szerint a hazai állami egészségügyben dolgozó orvosok 26 százaléka a következő három évben csökkentené az óraszámát, részben átmenne a magánszektorba.

(Kiemelt képünk illusztráció: EPA / Etienne Laurent)

A napraforgónak és kukoricának jól jött az elmúlt egy hét csapadékos időjárása, de a még aratásra váró búzának és repcének nem - írta csütörtöki agrometeorológiai elemzésében a HungaroMet Zrt.