Haldoklik a magyar egészségügy, aminek most a gyerekek látták kárát

Egyre nagyobb bajban van a magyar egészségügy, amit a Szegedi Tudományegyetem gyermeksebészetén történtek is bizonyítanak.

2024. június 14., 10:56

Szerző:

Folyamatosan érkeznek hírek azzal kapcsolatban, hogy a magyar egészségügy gyakorlatilag haldoklik, ám ami Szegeden történt, arra még az egészségügyi államtitkár is csak nehezen talál szavakat.

„Számomra az volt a legfurcsább: hogyan tehette meg a szegedi egyetem a gyermekklinika műtőjének kiesése miatt azt, hogy lemondja a gyermeksebészetet, meg a gyerektrauma-ellátást az egész régióra, miközben van másik, számos olyan műtője, ami megfelel az ÁNTSZ előírásoknak?”

– tette fel a kérdést Takács Péter egészségügyi államtitkár a Népszava interjújában a szegedi gyermeksebészeti ellátás korábbi leállásával kapcsolatban.

A Szegedi Tudományegyetemen hét héten keresztül állt a gyermeksebészet, mivel a gyermeksebészeti ellátásra szánt műtője nem felelt meg a szakmai követelményeknek és a jogszabályban előírtaknak.

Emiatt szinte az összes műtétre vagy egyéb sebészeti beavatkozásra szoruló gyereket a pécsi vagy a debreceni egyetemi centrumokba, illetve a fővárosba utaztatták. A gyermeksebészeti ellátás június 4-én indult újra a szegedi egyetemen.

Az egészségügyi államtitkár most azt közölte, hogy ő május elején értesült a leállásról, arról az orvosi kamara alelnöke tájékoztatta. Miután kiderült, hogy komoly helyi ellátásszervezési hiba történt, arra kérte a tárca ellenőrzési főosztályvezetőjét, Urbán Zoltán dandártábornokot és az országos tisztifőorvost, Müller Cecíliát, hogy adjanak a szegedi intézménynek országos szintű támogatást. Takács Péter szerint amikor ezután kiderült, hogy a műtő, ahol a gyermeksebészeti beavatkozásokat kellene végezni, valóban nem alkalmas erre, érthetetlen volt, hogy miért az egész régióra mondták le az ellátást.

„A központi műtő nem valamelyik professzor úré, hanem a szegedi egyetemé. Ha a szegedi egyetem úgy dönt, hogy a gyereksebészek ott operálnak, akkor ott operálnak, oszt' jó napot”

– fogalmazott Takács Péter, aki szerint néhány napon belül a szegedi egyetem elő is állt egy megfelelő konstrukcióval, és ez azóta is működik. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy Szegeden és a régióban a leállás alatt is mindenki megkapta a szükséges ellátást, egy gyerek sem maradt ellátatlanul.

Egyre többen veszik igénybe a magánegészségügyet

Korábban bejárta a sajtót, hogy egy friss tanulmány szerint növekszik a magánorvosok iránti kereslet, mert egyre többen érzik úgy, az állami intézményekben nem jutnak hatékony segítséghez. A Digital Health Summit megbízásából készült felmérésből kiderült, hogy a legtöbben labor- vagy diagnosztikai vizsgálatokat végeztettek el, de a bőrgyógyászati, kardiológiai, fogászati, nőgyógyászati és urológiai vizsgálatokra és ellátásra is hatalmas volt az igény.

Ezen felül a kutatás arra is rámutatott, hogy a magánegészségügyi szolgáltatásokat korábban sokan azért vették igénybe, hogy minél gyorsabban, általában napokon belül elvégezzék náluk a szükséges vizsgálatokat, ám a megnövekedett kereslet miatt sok helyen most már a magánorvosokhoz sem kapnak azonnal időpontot a páciensek, akár több hetes várakozással is számolni kell egyes vizsgálatok esetében.

További részleteket ide kattintva olvashat.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Oliver Berg/dpa OLIVER BERG / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)