Digitális egészségügy: időpont lesz bőven a szakrendelésekre, de ettől a várólista nem csökken

Júliustól lépcsőzetesen további 101 intézményben válik elérhetővé az időpont folglaló szolgáltatás, mellyel új alapokra helyeződnek a szakrendelések.

2024. május 21., 12:35

Szerző:

Múlt októbertől már 83 szakrendelőbe telepítették az új betegút-menedzselő rendszert, amelyben a területhez tartozó háziorvosok, helyi szakorvosok foglalhattak időpontot pácienseiknek. Ezt úgy bővítik ki júliustól, hogy bárki hozzáférhet az időpontfoglaláshoz.

Júliustól lépcsőzetesen további 101 intézményben válik elérhetővé a szolgáltatás, amelyben már a beteg is foglalhat időpontot

idézte cikkében a Népszava Szondi Zitát. Az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) főigazgató-helyettese elmondta, adataik szerint az alapellátásból körülbelül 9 millió esetben érkezik beutalóval szakrendelésekre beteg, a többi közel 56 millió esetben más szakorvosok kérésére, illetve beutaló nélkül fogadják a pácienseket. Reményei szerint, ha az ő ellátásukat sikerül jól megszervezni, akkor gyorsabbá és hatékonyabbá válhat az ellátás. Azaz nem kell majd hetekig arra várni, hogy egy-egy intézmény valamelyik ellátására „megnyíljon” az úgynevezett előjegyzési naptár. A rendszerrel lehetővé válik az előjegyzési időpontok tervezése, a szabad időpontokra való előjegyzések rögzítése, továbbá az ellátások foglalása megjelenik az E-térben is. A rendelésre érkezőket a rendszer regisztrálja, kiadja a sorszámot. Figyeli, hogy mennyit várakozik a páciens, illetve mennyi a meg nem jelent beteg. Azért, hogy minél kisebb legyen az üresjárat, a rendszer a pácienseket sms-ben emlékezteti is, arra, hogy adott időpontra várják őket. Az ellátást követően piktogramokkal értékelhetik, hogy adott esetben mennyire voltak elégedettek az orvosi szolgáltatással.

A digitális előjegyzési rendszert folyamatosan bővítik, céljuk az is, hogy a nagyobb önkormányzati, 200 szakorvosi óránál többet működő intézményekben is biztosítsanak a betegeknek a digitális előjegyzés lehetőségét. Jelenleg, 2024 májusában az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT, E-tér) már több mint 9 millió felajánlott időpont van. Ebből a lefoglalt időpontok száma még viszonylag kevés, de ez is eléri a 2,3 milliót. Szondi Zita szerint nagyon sok a szabad időpont, az OKFŐ szakemberei folyamatosan vizsgálják, hogy ezek miért nem kelendőbbek.

Egy, a közelmúltban az IME szaklapban megjelent tanulmány szerint a magyar páciensek valamivel több mint 8o százaléka ugyan internetezik, de a nagyvárosokon kívül élőknek még mindig nagy a lemaradásuk a digitális eszközök egészségügyi ellátásra való használatában. 

A Népszava végül megjegyezte, akinek bármi okból nem lesz lehetősége applikáción keresztül foglalni, az a továbbiak e-mailen, vagy telefonon is kérhet időpontot. Az utóbbi lehetőségek biztosítására központi call-centert hoznak létre, és az ott, dolgozók adnak időpontot, válaszolnak az e-mailekre.

Időpont lesz, de várólista is

Továbbra is hosszúra nyúlik a legtöbb magyar kórház várólistája, jelenleg ugyanis az államilag finanszírozott egészségügyben 47 071 beteg várakozik valamilyen műtéti beavatkozásra – mondta korábban a Magyar Kórházszövetség konferenciáján Pálosi Mihály, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) főosztályvezetője. Tavaly április végén a NEAK az Economxnak azt írta, 40 ezren várnak műtéti beavatkozásra.

A szakmai eseményen most kiderült, a top 3 várólista 2024 májusában:

  • 15,1 ezer beteg térdprotézisre vár;
  • 13,7 ezren szürkehályog-műtét miatt várnak;
  • 8,7 ezren pedig csípőprotézisre várakoznak.

A betegpanaszokkal kapcsolatban Pálosi Mihály megjegyezte, még mindig gond, hogy a beteg úgy tudja, hogy várólistán van, de mégsem kerül fel. Nagy probléma, hogy a betegeket nem tájékoztatják időben, hogy a tervezett ellátását átdátumozzák.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Freepik)

Magyar Péter, a Diákhitel Központ korábbi vezetője, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. korábbi igazgatósági tagja, a Volánbusz Zrt. korábbi igazgatósági tagja, Miniszterelnökség korábbi csoportvezető diplomatája és a Magyar Fejlesztési Bank korábbi EU Jogi Igazgatósági elnöke szerint, ha valódi változást szeretnénk, akkor le kell váltani az elitet.