Családi fotón a klímaváltozás sokkoló hatása

Egészen döbbenetes fotókat tett közzé az X-en egy angol férfi. A felvételek ijesztő módon szemléltetik a klímaváltozás sokkoló hatásait. 

2024. augusztus 28., 15:02

Szerző:

Az angol férfi, Duncan Porter két fotót mutatott a közösségi oldalán, a felvételek alapján pedig tökéletes látszik, hogy az elmúlt évek során milyen súlyos problémák okozott a klímaváltozás – írja a 24.huThe Guardian cikkére hivatkozva. 

Sokkoló képek 

A képeken Porter és a felesége látható, mindkét fotó a svájci Alpok ugyanazon a pontján készült, 15 év különbséggel. Az első képet 2009 augusztusában lőtték, míg a másodikat idén, 2024 augusztusában. A második képen azonban valami igazán drámai dolog látható, ugyanis feltűnik, hogy a 15 év alatt olyannyira lecsökkent a jégmennyiség, hogy a már a sziklák is látszódnak, az olvadékvíz pedig egy tavat alakított ki. A férfi a posztban úgy fogalmazott, nem fog hazudni, a látottak miatt elsírta magát. 

Íme a fotók: 

A klímaváltozás nem egy összeesküvés elmélet 

Mint ismert és ahogyan arról már lapunk is beszámolt a globális felmelegedés nem csupán egy összeesküvés elmélet. Súlyos hatást gyakorol a világ jégtömegeire, Svájcban pedig különösen súlyos a helyzet. Az adatok szerint az ország már a gleccserei egyharmadát elvesztette 2000 óta. Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) közlése szerint amennyiben a legrosszabb forgatókönyv valósulna meg, úgy az elkövetkezendő évszázadokban Közép-Európában, a Kaukázusban, Kanada és az Egyesült Államok nyugati részén, Észak-Ázsiában, Skandináviában és Új-Zélandon gyakorlatilag eltűnne az összes gleccser.

Ijesztően gyors 

A porter által készített felvételek egyébként egész pontosan a Rhône-gleccsernél készültek, amelynek jégtömege 2009 és 2024 között mintegy negyedével csökkent. Az ügy kapcsán egy svájci éghajlatkutató, Sonia Seneviratne is megszólalt, aki elmondta, hogy a gleccser korábban fantasztikus volt, ezeket a képeket pedig nagyon szomorú látni. Mint mondja a gleccserek egyébként természetes módon, lassan visszahúzódnak, ám ez esetben a folyamat ijesztően gyors ütemben zajlik. 

Súlyos követezmények 

A globális felmelegedés létezésének legalapvetőbb bizonyítéka az átlaghőmérséklet emelkedése, de a sarki jégsapkák olvadása is ennek tudható be. A hőmérséklet drasztikus emelkedése miatt gyorsuló ütemben olvadnak, ez pedig a tengerszint emelkedését okozza, ami eláraszthatja a part menti területeket. Az extrémnek mondható időjárási események, hőhullámok, aszályok és hurrikánok is a klímaváltozás következményei, de a globális felmelegedés miatt például sok növény-és állatfaj is megváltoztatja a viselkedését vagy új területekre költözik. A globális felmelegedés következményei tehát igencsak súlyosak: ahogy egyre tovább emelkedik a Föld hőmérséklete, úgy egyre többször számíthatunk majd szélsőséges időjárási eseményekre. Ezek pusztító hatással lehetnek a közösségekre, az ökoszisztémára, károkat okozhatnak az infrastruktúrában, a termésben, sőt az állatok populációjában is.

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Freepik)

Idén nyáron a tartós hőség és az aszályos időjárás nem csak a mezőgazdaságban okozott komoly gondokat. Magyarország vízei is megsínylették az extrém szárazságot. A Bakony csodálatos szépségű patakja, a Cuha-patak sem csörgedezik már.

A komposztálás során a szerves hulladékot gyűjtjük össze, és olyan módon kezeljük, hogy elősegítsük a biológiai lebomlásukat. Komposztálni nem bonyoltult, de néhány fontos szabályt érdemes szem előtt tartani.