Magyarországon is meg fogjuk érezni az Antarktisz olvadását

Földrajzilag távol esik tőlünk, de az Antarktisz állapota Magyarországra is hatást gyakorol.

2024. június 10., 18:13

Szerző:

A Föld felmelegedése az antarktiszi jégtakaró olvadását eredményezi, aminek hosszú távú hatásai lesznek, és Magyarország sem kerülheti el, hogy mindez befolyásolja az időjárását – hívta fel a figyelmet a Portfolio a TheCoolDown cikkére hivatkozva.

A globális felmelegedés veszélyeiről évtizedek óta számos tanulmány jelenik meg, és ma már senki számára nem ismeretlen a fogalom. A kutatók nemcsak a szakmai közönség előtt, hanem a lakosság számára is bemutatták, hogy milyen következményekkel jár, ha nem sikerül megfordítani ezt a folyamatot.

A helyzet folyamatosan romlik, az elmúlt években pedig már nemcsak a műszerek alapján, hanem a saját bőrünkön tapasztalva is érzékelhetjük a hatását világszerte. A hőhullámok és a Föld általános felmelegedése a korábban megszokottól forróbb és szélsőségesebb időjárást eredményeznek.

A Föld felmelegedése az antarktiszi áramlatokat is felgyorsítja, ez pedig további problémákat vethet fel.

Az Antarktisz állapota Magyarországon is érezteti a hatását

A gyorsuló áramlatok az antarktiszi jégtakaró olvadását eredményezik, ami egyrészt megemeli a tengerszintet, ami az olyan alacsonyan fekvő országokban, mint például Hollandia, komoly veszélyt jelent a lakosságra nézve is. Másrészt ezáltal csökken az óceán szén-dioxid-elnyelő képessége is, ami egy ördögi kört eredményez, hiszen ez megint csak fokozza a globális felmelegedést.

Az antarktiszi cirkumpoláris áramlat (ACC) elképesztő mennyiségű vízmennyiséget szállít, és az egész Föld éghajlatát befolyásolja. A meleg hatására felgyorsul, ami a jégtakaró olvadásához vezet, a hidegebb időszakokban pedig lelassul, ilyenkor az egész Föld lehűl.

A kutatók szerint az éghajlat megváltozásáért a globális felmelegedés tehető felelőssé, éppen ezért intő jelnek kell tekinteni az Antarktisz romló állapotát, hiszen jégtakarójának felülete folyamatosan csökken, ami aggodalomra ad okot.

Magyarországon és egész Európában is szokatlanul esős az időjárás, mindez jelentős áradásokhoz vezetett, amellyel az egész kontinensnek meg kell küzdenie. A szakemberek szerint ez is a globális felmelegedésre vezethető vissza. A tengerszint-emelkedése is aggasztó, ugyanis a NASA mérései szerint az elmúlt 22 évben már 6,35 centiméterrel emelkedett, és ez jelentős változásokat idéz elő a környezetben is.

Éppen ezért a legújabb tanulmányokra hivatkozva ismét felhívták a figyelmet arra, hogy az Antarktisz jégtakarójának megóvása rendkívül fontos az emberiség számára. Erre tettek már néhány kísérletet technikai megoldásokkal, például víz alatti függönyök telepítésével, amelyek megakadályozzák a melegebb víz áramlását a jégtakaró felé. Ugyanakkor fontos, hogy a lakosság is megértse, milyen nagy jelentőséggel bír a globális felmelegedés, amely az egész Földre hatással van.

(Fotó: Pixabay)

Tudja mi a tripofóbia? A lyukaktól, lyukacsos felületektől való félelem. Egyes megállapítások szerint ez a fóbia az interneten terjed, más álláspont szerint az internet csak felszínre hozta ezt az ősi, mélyen gyökerező félelmet.