Fogy az Antarktisz – Argentína méretű terület hiányzik belőle

Jelentős területveszteség érte az Antarktiszt. Bár valamekkora jégtakaró minden nyáron csökken, majd a téli időszakban újratermelődik, idén nem ez a helyzet, és a tudósok sem értik, hogyan történhetett. 

2023. július 30., 18:27

Szerző:

Február végére veszít a legtöbbet területéből a kontinens, majd a téli hónapokra újra visszanyeri eredeti méreteit. De nem idén, ugyanis a téli jégtakaró közelében sincs a korábbi területének, a szakértők szerint 45 év alatt nem csökkent ennyit az Antarktisz – írja a CNN.

Július közepére az Antarktisz 2,6 millió négyzetkilométerrel kisebb volt, mint az 1981 és 2010 között mért átlag. 

Egyelőre a tudósok sem tudnak semmi biztosat a változás okairól, Ted Scambos glaciológus szerint a klímaváltozásnak köze lehet hozzá, de nem ez az egyetlen tényező. Az biztos, hogy a kontinens az elmúlt években extrém változásokon ment keresztül.

(Kiemelt képünk: Olvadó jéghegyek láthatók a Patkó-szigeten. Az Antarktiszon a 2023-as évre vonatkozó minimális tengeri jég szélessége február 21-én 1,79 millió négyzetkilométerre, a feljegyzések szerint a legalacsonyabb szintre csökkent. Fotó: Sebnem Coskun / Anadolu Agency)

Van, akinek a tenger hullámai hozzák el a kikapcsolódást, másoknak egy meditáció, és vannak olyanok is, akik aktívan élik a szabadidejüket. Az aktív élet nem csak a fiatalok öröme, egy könnyű túra átmozgatja az idősebb generáció tagjait is. Nem kell hozzá sok, csak egy szalmakalap, egy hátizsák és az elhatározás. Túrázzanak velem!