Új rekordot döntött az Antarktisz körüli jégtakaró, de nem a jó fajtát

Vélhetően most mérték az új legalacsonyabb értéket.

2023. szeptember 26., 08:24

Szerző:

Friss adatok szerint egymillió négyzetkilométerrel dőlt meg a korábbi negatív rekord az Antarktisz körüli tengeri jég éves maximális mennyiségének tekintetében – számol be a Guardian nyomán a Telex

A kutatók attól tartanak, a régió a jég olvadásának új korszakába lépett, és súlyos következményekkel járhat a világ éghajlatára és a tengerszintre nézve.

Az Antarktisz tengeri jegének éves ciklusai vannak: minden évben februárban éri el a legalacsonyabb, szeptemberben pedig a maximális kiterjedését. 1981 és 2010 között átlag 18,71 millió négyzetkilométer volt a jégtakaró kiterjedése. 2023-ban 1,75 millió négyzetkilométerrel elmaradt a hosszú távon jellemző átlagtól, idén szeptember 10-én pedig 16,96 millió négyzetkilométert mértek, ez volt a maximum, erről a számról csökkent. 

 (Kiemelt képünkön olvadó jéghegyek láthatók a Patkó-szigeten, miközben török tudósok terepmunkát végeznek a Patkó-szigeten a 7. Nemzeti Antarktiszi Tudományos Expedíció keretében, a Török Tudományos és Technológiai Kutatási Tanács (TUBITAK) MAM Sarkkutató Intézet koordinálásával, a török elnökség és a török ipari és technológiai minisztérium közös felelőssége mellett az Antarktiszon 2023. február 15-én. Fotó: Sebnem Coskun / Anadolu Agency )