Az Antarktisz fölött tátongó ózonlyuk akkora, hogy az Európai Űrügynökség is csak pislog

A történelem egyik legnagyobb ózonlyukát fedezte fel nemrég az Európai Űrügynökség egyik műholdja. Mutatjuk mekkora volt és mekkora lett. 

2023. október 14., 11:46

Szerző:

Óriásivá nőtt az Antarktisz fölött tátongó ózonlyuk, már háromszor akkora, mint Brazília. Egyelőre nem tudni, hogyan lehetne csökkenteni a méretét – írja a HVG.  Az ózonlyuk a Föld sztratoszférájának azon része, ahol más területekhez képest jelentősen alacsonyabb az ózonmolekulák (O3) koncentrációja. Bár technikai értelemben véve nem beszélhetünk lyukról, az ózonréteg a sztratoszféra egyes részein erősen elvékonyodik. Emiatt a Napból érkező káros ultraibolya-sugarak nagyobb része juthat át rajta, ami negatív hatással lehet a Föld klímájára.

Ezért is baj az, hogy az Európai Űrügynökség Copernicus Sentinel-5P műholdjának mérései alapján az idei évben az egyik legnagyobb ózonlyukat észlelték az Antarktisz felett – írja az Interesting Engineering. 2023. szeptember 16-án az „elvékonyodott réteg” – ahogy a tudósok a lyukra hivatkoznak rá – területe 26 millió négyzetkilométeresre nőtt. Ez körülbelül háromszor akkora területet jelent, mint Brazília.

Ekkora volt: 

BELGIUM ILLUSTRATIONS BREAKDOWN OF THE OZONE LAYER

A Belga Űrkutatási Intézet (Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie BIRA - Institut d'Aeronomie Spatiale de Belgique IASB) által 2011. szeptember 16-án, pénteken kiosztott kép a Déli-sark feletti ózonlyuk állapotát mutatja 2009 szeptemberében. A kék szín az alacsony ózonkoncentrációt jelzi az alsó sztratoszférában, ahol az ózoncsökkenés a legnyilvánvalóbb. Az antarktiszi ózonlyuk alakulása a következő hetekben nagyban függ a meteorológiai viszonyoktól. Szeptember 16. volt az ózon nemzetközi napja, az ózonréteg megőrzésének nemzetközi napja. Fotó: HANDOUT BIRA - IASB / BELGA MAG / Belga via AFP 

És ekkora lett: 

Az ózonréteget károsító anyagok közül az egyik legismertebbek a CFC-k. Ezek olyan halogénezett szénhidrogének, mely a szén mellett csak fluort és/vagy klórt tartalmaznak. A kibocsátás után ezeket az UV-sugárzás bontja le a légkörben, az így felszabaduló klór pedig pusztítja az ózonmolekulákat.

Az antarktiszi ózonlyuk létezését először az 1980-as években fedezték fel, amikor a tudósok az ózonkoncentráció gyors és drámai csökkenését figyelték meg az Antarktisz felett a tavaszi hónapokban.

Az ózonréteget károsító anyagok (OSD-k) használatának nemzetközi mértékét az 1987-es Montreali Jegyzőkönyv szabályozza, amely kimondja ezen anyagok gyártásának és használatának folyamatos kivezetését. A jelentések szerint ennek hatására az ózonréteg elkezdett regenerálódni.

A kutatók szerint a mostani elvékonyodás a Hunga Tonga-Hunga Haʻapai nevű víz alatti vulkán kitörésének számlájára írható, erre azonban konkrét bizonyíték még nincs. Ugyanakkor egy 2023 tavaszán közzétett tanulmány szerint egyre több betiltott vegyi anyag van a légkörben, és a tudósok sem értik, hogy pontosan miért. Azt egyelőre nem tudni, hogyan és mikorra lehetne csökkenteni az elvékonyodott terület méretét.

(Kiemelt képünkön: Ózonlyuk Stanley Harbour Falkland-szigeteken. Fotó: Michel Gunther / Biosphoto / Biosphoto via AFP)