Katasztrófa: tízezer pingvinfióka fulladhatott meg az Antarktisznál a jég olvadása miatt

Olvad a tengerjég, a helyzet kritikus.

2023. augusztus 28., 14:42

Szerző:

A császárpingvineknek áprilistól januárig lenne szükségük arra, hogy stabil legyen a tengeri jég az Antarktisznál, különben veszélybe kerül a szaporodásuk. Évtizedek óta figyelmeztetnek a tudósok arra, hogy a globális felmelegedés miatt veszélybe kerülnek a sarki jégtakarók, ami pedig kihat az ökoszisztémára. A brit British Antarctic Survey (BAS) tudósai most azt állítják, hogy az Antarktisz károsodása már visszafordíthatatlan, és nincs gyors megoldás az éghajlati katasztrófa elkerülésére – írja a HVG.

A Nature című tudományos lapban publikált tanulmány szerint a császárpingvinek a 2022-es tavaszi jégveszteség miatt már nem szaporodtak az Antarktiszon. Ezt állapították meg Bellingshausen-tenger középső és keleti részének megfigyelését végző kutatók. „A helyzet kritikusnak tűnik, mert egyes régiókban már 100 százalékos a csökkenés a tenger jégkoncentrációjában” – írja az Interesting Engineering. Ez a század végére a császárpingvin-kolóniák 90 százalékának kihalásához vezethet.

A BBC azt írja, hogy a becslések szerint 10 ezer pinvinfióka is elpusztulhatott már amiatt, hogy a jég elolvadt, vagy összetörött alattuk, még azelőtt , hogy a vízben úszáshoz szükséges tollaikat ki tudták volna növeszteni. A feltételezések szerint megfulladtak a fiókák. Mivel ezeknél az állatoknál a tengeri jégnek nagy szerepe van a vedlésben, táplálékszerzésben és a szaporodásban, a jég eltűnése végzetes lehet számukra. Peter Fretwell, a BAS tudósa és a tanulmány szerzője szerint az eddigi történések alapján az várható, hogy a pingvinek ezután még nagyobb számban fognak pusztulni.

(Kiemelt képünkön: császárpingvin fiókák a Pleneau-szigeten, Antarktisz. Fotó: Michael Nolan / Robert Harding RF / robertharding via AFP)

Geológiai és statikai vizsgálatok elvégzése után csütörtöktől újra látogatható a Rám-szakadék. A turistaútvonal egyirányú, azon csak felfelé, azaz Dömös felől Dobogókő irányába lehet haladni - közölte a Pilisi Parkerdő Zrt.