A globális felmelegedés elképesztő mértékben megemelheti a halálozásokat

Az Európai Bizottság Kutatóközpontjának előrejelzése szerint az évszázad végére állandó vendégünk lesz a kaszás, azaz a globális felmelegedés a mostaninál akár 13,5 százalékkal több halálesetet generálhat.

2024. augusztus 26., 11:34

Szerző:

Újabb gondokat okozhat a globális felmelegedés egy friss tanulmány szerint. A jelenlegi kutatások alapján még ha a jelenlegi törekvések mentén sikerül is 3 Celsius- fokra korlátozni a globális hőmérséklet-emelkedést, az emiatti halálozási szám jelentősen növekedhet – írja cikkében a News-medical.net. A Házipatika szemléje szerint további intézkedések nélkül az évszázad végére évente ötvenötezer további haláleset következhet be, ami 13,5 százalékos emelkedést jelent.

Erre egy, a JRC tudósai által vezetett és társszerzőkkel készített tanulmány világított rá, mely a felmelegedés, azaz a hőmérséklet-változás által okozott jelenlegi és várható jövőbeli többlethalálozást vizsgálta harminc ország 1 368 európai régiójában, így Norvégiában, Svájcban és az Egyesült Királyságban. Figyelembevéve az életkor-specifikus jellemzőket, valamint a helyi társadalmi-gazdasági és környezeti sebezhetőségeket is, a tanulmány szerint jelenleg (1991-2020 közötti időszak) a túlzottan meleg vagy hideg hőmérsékletnek tulajdonítható teljes halálozás, évente 407 000 halálesetet jelent Európa-szerte. Pontosítva, évente mintegy 363 500 ember hal meg a hideg miatt, míg 43 700 a túlzott hőség miatt.

A kutatás ezen felül megmutatta azt is, hogy míg a hőség okozta halálesetek száma minden régióban növekedni fog, várhatóan a dél-európai régiók fogják a legnagyobb terhet viselni. Az előre jelzett 3 fokos felmelegedés mutatói szerint Görögországban a hőség okozta halálesetek száma a mai 1 730-ról 4 767-re, Franciaországban 3 061-ről 13 564-re, Olaszországban 10 433-ról 28 285-re, Spanyolországban pedig 4 414-ről 20 194-re emelkedne.

Előrejelzések szerint 2050-re a felmelegedés különösen Spanyolország, Olaszország és Görögország régióit érinti majd, de Franciaország jelentős része és a kelet-európai régiók is fokozott felmelegedéssel szembesülhetnek majd.

Globális felmelegedés: összeesküvés-elmélet vagy valódi veszély?

Korábban megírtuk, hogy a Föld egyre melegebb, ez pedig nem csak egy érzés. A tudományos bizonyítékok egyértelműek: a globális átlaghőmérséklet emelkedett az elmúlt évszázadban. A klímakutatók között gyakorlatilag teljes a konszenzus abban, hogy a globális felmelegedést az emberi tevékenységek általi üvegázhatású gázkibocsátás okozza, ha pedig nem lesznek ez ellen drasztikus lépések, akkor a tendencia folytatódni fog. 

A globális felmelegedés ugyanis az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére irányuló intézkedésekkel és a tiszta energiára való átváltás támogatásával lassítható lenne, a következmények pedig mérsékelhetővé válhatnak tőle. A Föld megóvása közös érdekünk, hiszen a következő nemzedékek érdekében kell cselekednünk.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Maxime Gruss / Hans Lucas / AFP)

Idén nyáron a tartós hőség és az aszályos időjárás nem csak a mezőgazdaságban okozott komoly gondokat. Magyarország vízei is megsínylették az extrém szárazságot. A Bakony csodálatos szépségű patakja, a Cuha-patak sem csörgedezik már.

A komposztálás során a szerves hulladékot gyűjtjük össze, és olyan módon kezeljük, hogy elősegítsük a biológiai lebomlásukat. Komposztálni nem bonyoltult, de néhány fontos szabályt érdemes szem előtt tartani.