Globális felmelegedés: összeesküvés-elmélet vagy valódi veszély?

Nem, a globális felmelegedés nem csak egy összeesküvés-elmélet. 

2024. július 23., 15:36

Szerző:

A Föld egyre melegebb, ez pedig nem csak egy érzés. A tudományos bizonyítékok egyértelműek: a globális átlaghőmérséklet emelkedett az elmúlt évszázadban. A klímakutatók között gyakorlatilag teljes a konszenzus abban, hogy a globális felmelegedést az emberi tevékenységek általi üvegázhatású gázkibocsátás okozza, ha pedig nem lesznek ez ellen drasztikus lépések, akkor a tendencia folytatódni fog. 

Bizonyítékok 

A globális felmelegedés létezésének legalapvetőbb bizonyítéka az átlaghőmérséklet emelkedése, de a sarki jégsapkák olvadása is ennek tudható be. A hőmérséklet drasztikus emelkedése miatt gyorsuló ütemben olvadnak, ez pedig a tengerszint emelkedését okozza, ami eláraszthatja a part menti területeket. Az extrémnek mondható időjárási események, hőhullámok, aszályok és hurrikánok is a klímaváltozás következményei, de a globális felmelegedés miatt például sok növény-és állatfaj is megváltoztatja a viselkedését vagy új területekre költözik. A globális felmelegedés következményei tehát igencsak súlyosak: ahogy egyre tovább emelkedik a Föld hőmérséklete, úgy egyre többször számíthatunk majd szélsőséges időjárási eseményekre. Ezek pusztító hatással lehetnek a közösségekre, az ökoszisztémára, károkat okozhatnak az infrastruktúrában, a termésben, sőt az állatok populációjában is.

Lassítható 

A jó hír viszont az, hogy ez ellen lehet tenni, legalábbis a folyamat csökkenthető lenne. Elsődlegesen célszerű lenne átállni a fosszilis tüzelőanyagokról, a tiszta, megújuló energiaforrásokra. Ez napkollektorok, szélturbinák és vízi erőművek alkalmazásával érhető el, amelyek üvegházhatású gázok kibocsátása nélkül termelnek áramot. Természetesen egyéni szinten is van lehetőség a változtatásra, egy fenntarhatóbb életmód kialakításával. Ez magában foglalhat olyan egyszerű lépéseket, mint például az energiatakarékos készülékek, elektromos autók használata vagy az elfogyasztott hús mennyiségének csökkentése (mivel a hústermelés nagy mennyiségű CO2-t termel). A fák ültetése és az újraerdősítési erőfeszítések támogatása szintén elősegítheti a felesleges szén-dioxid eltávolítását a légkörből. 

Közös érdek 

Röviden tehát, a globális felmelegedés kérdése sürgető probléma, amelynek figyelmen kívül hagyása súlyos következményekkel járhat a bolygóra és annak lakóira nézve. Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére irányuló intézkedések és a tiszta energiára való átváltás támogatásával azonban lassíthatjuk a felmelegedés ütemét, mérsékelhetjük annak következményeit. A Föld megóvása közös érdekük, hiszen a kövekező nemzedékek érdekében kell cselekedni, írja a City Magazine.

Melegrekordok 

Ahogyan arról portálunk is beszámolt az elmúlt időszakban sorra dőltek a melegrekordok Magyarországon is. 9 nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg, ebből 13 hajnali rekord volt.

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Freepik) 

Bél-kő fehér mészkősivataga olyan, mintha az ember a Csillagok háborújának Tatooine nevű bolygóján járna. A helyi űrkikötő a Vörösbarát söröző, ahol bitang erős a kávé és a Szomjas Csuka, ahol a túra végén a Lak-völgyi-tó partján akár meg is vacsorázhatunk. Az egyedülálló túra közben elmerülhetünk a történelemben és a természetben is, tartsanak velünk!

Bár tegnap záporok, zivatarok söpörtek végig az országon, hazánk háromnegyedét súlyos vagy nagyfokú aszály sújtja, amely a hazai folyók mellett a nagytavakat is megviseli. Extrém magas hőmérsékletű a Balaton és a Velencei-tó, míg a vízszintjük kritikusan alacsony.