A civilizáció összeomlására számít a magyar fizikus, aki szerint az sem kizárt, hogy kihal az emberiség fele

Szalóczy Zsolt fizikus szerint már nem fordítható vissza az emberiség közös erőfeszítésével a globális felmelegedés, csak az a kérdés, hogy milyen hatással lesz ránk, ha összeomlik az ipari civilizáció. 

2023. március 27., 17:00

Szerző:

„Az a határozott véleményem, hogy fenntarthatóság már nincs, csak fenntarthatatlanság van. A globális ipari civilizáció lejtmenetbe kapcsolt, és gyorsuló sebességgel halad az összeomlás felé” – fejtette ki Szalóczy Zsolt fizikus abban a hosszú interjúban, amelyet a 24.hu-nak adott. „A civilizációs összeomlás azt jelenti, hogy úgy, ahogy ma funkcionál a rendszer, azokkal a be- és kimenetekkel, amiket megszoktunk, ekkora kibocsátással, energia- és nyersanyagfelhasználással nem tud már sokáig működni. Ha így értelmezzük az összeomlást, akkor nincs is érdemi vita a megszólalók között, hiszen mindenki elismeri, hogy nagy a baj, és gyökeres változásra van szükség. De ha nem beszélünk világosan arról, hogy mi várható, becsapjuk magunkat” – fejtette ki Szalóczy, mit is ért összeomlás alatt. 

„A lehetséges forgatókönyvek egyik véglete a sikeres mitigáció, azaz, hogy globális összefogással megállítjuk majd a felmelegedés folyamatát, sőt széndioxid-kivonási technológiákkal még csökkentjük is a levegő üvegházgáz-tartalmát, és vissza is hűtjük kissé a bolygót. Én nem hiszem, hogy a felmelegedést képesek lennénk másfél, vagy akár két fok alatt tartani, mégis ösztönöznék mindenkit arra, hogy megtegyen ezért minden tőle telhetőt. A másik véglet akár az emberiség kipusztulása, földtörténeti léptékben nézve néhány pillanat múlva. És még akkor is fennáll ez a lehetőség, ha mindent megteszünk ellene” – magyarázta a lapnak a fizikus, hozzátéve, hogy globális felmelegedés olyan gyors folyamattá is válhat, amelyben néhány évtized alatt bekövetkezhet 4-5 fokos további melegedés, és ha ez megtörténik, az totális katasztrófát jelent az emberiség számára. Ez az ún. „runaway global warming”, amelyet a sarki jégmezők teljes elolvadása, a permafroszt területekből felszabaduló metán és egyéb tényezők egymást erősítő hatásai válthatnak ki – magyarázza Szalóczy, hangsúlyozva: nem állítja, hogy ez így is lesz, de van valószínűsége ennek is.

„Az emberi faj kihalása a nem is túl távoli jövőben, hogy is mondjam, nem tartozik a teljességgel lehetetlen dolgok közé”

– állítja a fizikus, hozzátéve: az is egy lehetőség, hogy nem az emberiség egésze, de akár a fele, vagy még nagyobb hányada viszonylag gyorsan kipusztul, amit okozhat egy jelentős gazdasági visszaesés, pénzügyi katasztrófa, világjárvány, éhínség, vagy mindezek együtt.

Amint Szalóczy kifejti: ő már egyáltalán nem hisz abban, hogy a folyamatok visszafordíthatók:

„Tudjuk, hogy ha nagyon rövid idő alatt radikálisan visszafognánk minden üvegházhatású kibocsátást, az kedvezően befolyásolhatná a folyamatokat, ahogy azt is tudjuk, hogy ez nem fog megtörténni. Nincs rá sem igazi akarat, sem igazi lehetőség, sem elegendő idő, a kibocsátás pedig még napjainkban is folyamatosan növekszik, mindenféle politikai direktíva ellenére.”

(Kiemelt képünk illusztráció. A sugárvédelmi, vegyi és biológiai védelmi csapatok katonája védőfelszerelést viselve méri a higanygőz koncentrációját Uszolje-Szibirszkoje települése, ahol 2018 októbere óta rendkívüli állapot van érvényben a veszélyes anyagok szivárgása miatt. Fotó: Alexandr Kryazhev/Szputnyik/AFP)