Nem fogja kitalálni, mi lehet a földi klíma megmentője

Egy új, cukorból készült katalizátor jelenthet potenciális megoldást a leválasztott szén, azaz a klíma gyilkos szén-dioxid hasznosítására.

2024. május 10., 15:37

Szerző:

Egy olcsó, fémből és közönséges asztali cukorból készült új katalizátor képes a klíma gyilkos szén-dioxid megsemmisítésére – derült ki a ScitechDaily az amerikai egyesült államokbeli Északnyugati Egyetem tanulmányából. Eszerint a katalizátor sikeresen átalakította a szén-dioxidot szén-monoxiddá, amely számos hasznos vegyi anyag előállításának fontos építőköve. Ha a reakció például hidrogén jelenlétében megy végbe, a szén-dioxid és a hidrogén szintézisgázzá – vagy röviden szingázzá – alakul át, amely rendkívül értékes előanyag a benzint potenciálisan helyettesítő üzemanyagok előállításához.

A szén-dioxid-leválasztási technológiák terén a közelmúltban elért eredményeknek köszönhetően az égetés utáni szén-dioxid-leválasztás egyre inkább a globális éghajlatváltozási válság kezelésének egyik lehetséges eszköze. Az azonban továbbra is nyitott kérdés, hogyan kezeljük a leválasztott szenet. Az új katalizátor a lap szerint potenciálisan megoldást nyújthat a hatásos üvegházhatású gáz ártalmatlanítására azáltal, hogy értékesebb termékké alakítja azt át.

A tanulmány vezető szerzője, Omar K. Farha szerint nem az övéké az első olyan kutatócsoport, amely a szén-dioxidot egy másik termékké alakítja át, de úgy gondolja, ahhoz, hogy az eljárás valóban sikeres legyen, olyan katalizátorra van szükség, amely több döntő kritériumnak is megfelel, vagyis megfizethető, stabil, könnyen lehet legyártani és méretezni. Farha úgy véli, ennek a négy elemnek a kiegyensúlyozása kulcsfontosságú, és az ő anyaguk meg is felel ezeknek a követelményeknek.

Ezért fontos a szén-dioxid a klíma szempontjából

A szén-dioxid standard körülmények között légnemű, gáz halmazállapotú vegyület, a szén egyik oxidja. A tiszta levegő mintegy 0,040% (térfogatszázalék) szén-dioxidot tartalmaz, mely mennyiség az elmúlt évtizedekben jelentősen növekedett. A szén-dioxid üvegházhatású gáz, amely a klímakutatók 97%-a szerint hozzájárul a globális felmelegedéshez. A jelenlegi globális felmelegedés 80%-áért az emberi szén-dioxid-kibocsátás okolható.

Szén-dioxid a légkörbe számos forrásból kerülhet: szén és széntartalmú anyagok égése során, állatok, növények és mikroorganizmusok légzése során keletkezik. Nagy mennyiségben jön létre ipari folyamatok során is (cement- és acélgyártás, metanol-, ammónia- és monomerszintézis), de jelentős mennyiségű szén-dioxid kerül a levegőbe a vulkanizmus során és a tengerek kötött szén-dioxidjából is.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrása: Scott Webb / Pexels)