Villámgyors IQ-teszt: melyik szó illik a kérdőjel helyére a Venn-diagram közepére?

Újabb rejtvényt készítettünk önnek, ami egy Venn-diagramot tartalmaz, ezért akár egy IQ-teszt részeként is megállná a helyét, de reményeink szerint annál sokkal szórakoztatóbb.

2024. augusztus 22., 15:06

Szerző:

Egy igazi IQ-teszt tele van fárasztó matematikai kérdésekkel – nos, ebben a feladványban csak egy kérdés van, és talán lehet állítani, hogy a játék jóval szórakoztatóbb (és kevésbé időigényes), mint egy igazi intelligenciateszt. Játszottunk már egyszer Venn-diagrammal, nézzünk most egy újabb, hasonló feladványt!

Villámgyors IQ-teszt: mi illik a kérdőjel helyére?

Annyiban minden bizonnyal emlékeztet ez a feladvány azokra, amilyeneket egy tipikus IQ-teszt tartalmaz, hogy egy matematikából is ismerős ábrát, egy Venn-diagramot mutatunk és kell jó adag logika a megfejtéshez. Két halmaz látható a képen, mindegyikben hat-hat szó látható. Persze valamennyi halmazban elképzelhető ennél több elem is, de ehhez a feladványhoz most legyen elég csak hat-hat példa csoportonként. Reményeink szerint már ennek a hat-hat példának az alapján is megállapítható, hogy melyik halmaz miket tartalmaz, azaz mi a közös a két csoport elemei között. Van azonban egy olyan szó, amelyik mindkét csoport kritériumainak eleget tesz, egyszerre illik a piros és a kék körbe is – tehát az igazi helye középen, a metszetben van. A feladat természetesen az, hogy találja meg ezt a bizonyos szót, amelyik mindkét halmazba egyaránt illik!

 Ábra: 168.hu/Gyulai Bence

A megfejtést az oldal alján találja

Hogy nehogy véletlenül túl gyorsan meglássa a megfejtést, álljon itt egy random zenei videó pusztán abból a célból, hogy helykitöltőként szolgáljon a feladvány és a megfejtés között.

Szabad a gazda?

Itt a megfejtés

Nos, a piros körben olyan szavakat talál, amik egy-egy olyan film címei voltak, amik az utóbbi 50 évben valamikor elnyerték a legjobb filmnek járó Oscar-díjat. Az Élősködők 2020-ban, a Gandhi 1983-ban, a Chicago 2003-ban, a Holdfény 2017-ben, az Ütközések 2006-ban, az Amadeus pedig 1985-ben kapta meg Hollywood legnagyobb presztízzsel járó kitüntetését.

Ezzel szemben a kék halmaz híres hajók neveit tartalmazza. A Kishamis egy műemléki védettségű vitorláshajó, a Balaton legrégibb vitorlás hajója, amelynek a kikötője Siófokon van. A Vasa svéd hadihajót 1626–1628 között építették II. Gusztáv Adolf svéd király megrendelésére, ma Stockholm egyik leghíresebb múzeumában lehet megtekinteni. A Hableány neve a 2019-es dunai katasztrófával fonódott össze. Kolumbusz Kristóf három hajóval vágott neki az első útjának India felé az óceánon keresztül: ezek voltak a Santa Maria, a Pinta és a Niña. Fa Nándor az első magyar, aki egyedül kerülte meg vitorlásával a Földet – az ő vitorlása volt a Szent Jupát. A Mayflower pedig 1620-ban az angol puritánok első csoportját, az úgynevezett zarándokatyákat szállította az angliai Plymouth városából Amerikába.

És hogy magára a kérdésre is válaszoljunk: tud ön olyan Oscar-díjas filmet mondani, aminek a címe egyben egy híres hajó neve is? Persze, hogy tud: Titanic!

(És egyébként persze a zeneválasztás sem volt mégsem teljesen véletlenszerű: Annie Lennoxtól az Into the West című szám egy Oscar-díjas legjobbfilm, A Gyűrűk Ura: A király visszatér betétdala, és a kompozíció mellesleg maga is elnyerte a legjobb betétdalnak járó Oscart. A dalban az énekesnő arról énekel, ahogy a történet főbb szereplői egy hajóval útra kelnek Valinor, vagyis Halhatatlanföld felé.)

(Kiemelt kép: 168.hu/Gyulai Bence)