A Hableány tragédiája óta 5 év telt el, máig nem zárták le az ügyet

A Hableány néven ismert városnéző hajó egy szállodahajóval ütközött a Duna budapesti szakaszán.

2024. május 29., 10:54

Szerző:

Öt évvel ezelőtt, 2019. május 29-én halálos baleset következett be, amikor a Hableány turistahajó és a Viking Sigyn szállodahajó összeütköztek a Duna belvárosi szakaszán. Az azóta eltelt idő alatt az áldozatok családtagjai még mindig nem kaptak kártérítést – számolt be róla az RTL.

A dél-koreai turistákat szállító Hableány az ütközés után mindössze 7 másodperc alatt el is süllyedt, és bár a mentőegységek nagyon gyorsan a helyszínre értek, az utasokat civilek kezdték el kimenteni a vízből.

Mindkét hajó észak felé tartott, ám amikor a Margit híd pillérjei közé érkeztek, a kisméretű városnéző hajó befordult a szállodahajó elé, ami azonnal maga alá gyűrte. A baleset a térfigyelő kamerák szerint 21.05-kor történt, ám az első segélyhívás csak 10 perccel később futott a rendőrségre és a 112-es számra.

Ezt követően a hatóságok, a mentők és a tűzoltók 10 percen belül megérkeztek, de ez összességében már későnek számított: a hajón tartózkodó 35 főből csupán 7 embert tudtak kimenteni, a kétfős magyar legénységből pedig senki nem élte túl a balesetet.

A kimentett 7 főt helyszíni stabilizálás után, kihűlt állapotban szállították kórházba, ám másokat nem sikerült megmenteni, és egyiküket, egy dél-koreai asszonyt azóta sem találtak meg.

A Hableány esélytelen volt a szállodahajóval szemben

A balesetben 27-en vesztették életüket, a szállodahajó kapitánya ellen pedig büntetőeljárás indult gondatlan veszélyeztetés és segítségnyújtás elmulasztása miatt.

A bíróság a szállodahajó üzemeltetőjét elmarasztalta, ugyanis nem fogadták el azt az indoklást, hogy a turistahajónak kellett volna kitérnie. Ugyanakkor a Hableány üzemetetői is hibáztak, mivel a kapitány mellett legalább kétfős legénységnek kellett volna a hajón tartózkodnia.

A Viking Sigyn kapitányát halálos tömegszerencsétlenséget eredményező vízi közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétsége miatt első fokon 5 év 6 hónap fogházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte a Pesti Központi Kerületi Bíróság 2023 szeptemberében. Ugyanakkor a segítségnyújtás elmulasztását nem állapította meg a bíróság.

Az áldozatok családtagjainak összesen 1,8 milliárd forintos kártérítést ítéltek meg. Az, hogy ebből ki mekkora részre jogosult, egyénenként eltérő, ugyanis egyetlen közös vonásuk csak az, hogy mindannyian érintettek a budapesti balesetben, ám a családok élete más-más mértékben változott meg a tragédiát követően.

A Viking Sigyn üzemeltetője azonban nem fogadta el ezt az összeget, így egyelőre nem is hajlandó fizetni az áldozatok családtagjainak.

(Fotó: Merész Márton/168 Archív)

Lázár János építési és közlekedési miniszternek elege lett a városában zajló ellenzéki „dínomdánomból”, szerinte az emberek adóját okosabban kellene felhasználni. Ezért javasolni fogja, hogy vessenek ki a városra egy helyi iparűzési adót.