Hableány-per: 4 év után írásbeli vallomást tett a Viking kapitánya

A vallomás beismerő, a felelősséget elismerő momentumokat nem tartalmazott.

2023. szeptember 5., 14:06

Szerző:

A Viking kapitánya, aki eddig nem tett vallomást, tegnap egy írásbeli nyilatkozatot nyújtott be a bíróságnak – tudta meg a Blikk.

Ebben azt állította, nem látta a Hableányt, s azt hitte, egy uszadékfának mentek neki. Amikor pedig megtudta, hogy elsüllyesztettek egy kishajót, sokkot kapott. Ő maga kérte a leváltását, így a másodtiszt vette át a parancsnokságot.

A vádlott vallomását a bíróság olvasta fel, ezek után Jurij C. ügyvédje kijelentette, több kérdésre a védence nem válaszol.

A vallomás a kapitány viselkedésére vonatkozott, beismerő, a felelősséget elismerő momentumokat nem tartalmazott. Jurij C. elmondta, több mint 40 éve hajózik a Dunán, 2001 óta kapitány, 2003 óta személyhajókra is érvényes a vizsgája. A Duna egész szakaszát ismeri, révkalauzként is dolgozott, így a baleset helyszíne, a Margit híd pillérei által keltett sodrás és a híd elhelyezkedése sem volt számára idegen. Őrszem nem volt mellette a hídon, mert ez nem kötelező. Elmondta, hogy az esős, sötét időben nem látott másik hajót.

A vád szerint, ha a kapitány figyel legalább 50 méterrel az ütközés előtt, észlelni kellett volna szabad szemmel is a kishajót, melynek ráadásul elsőbbsége is volt. Még akkor is meg lehetett volna akadályozni az ütközést egy vészhelyzeti manőverrel, kísérettel, hátramenetbe kapcsolt fékezéssel.

A tárgyalás egy hét múlva a kapitány védőjének perbeszédével folytatódik a bíróság pedig előreláthatólag szeptember 26-án fog ítéletet hozni.

(Kiemelt képünk: Gyász. Fotó: Merész Márton / 168.hu)