IQ-teszt: ha 20 másodperc alatt megmondja, mi illik a kérdőjel helyére, ön a legintelligensebbek közé tartozik

Ha az alábbi rejtvény logikája szerint a hét minden napjához egy számot rendelünk hozzá, akkor melyik szám illik a vasárnaphoz? Akár egy IQ-teszt kérdése is lehetne ez a feladvány.

2024. október 7., 16:13

Szerző:

A mai rejtvényhez az inspirációt az IQ120plus című X-fiók adta, ahol mintha egy végtelen hosszúságú IQ-teszt kérdéseit sorolná a posztoló. Az egyik legérdekesebb feladvány a legfrissebbek közül egy logikai-matematikai kérdés, máris mutatjuk a mi verziónkat.

IQ-teszt: ha hétfő 51, akkor vasárnap mennyi?

Ebben az IQ-teszt-kérdésben három példa alapján kell rájönnie, hogy milyen logika alapján rendeli hozzá a feladvány a számokat a hét napjaihoz. Hétfőt, keddet és pénteket mutatjuk, kitalálja ebből, hogy milyen szám tartozik a vasárnaphoz? Ha 20 másodperc alatt meg tudja mondani, akkor nyugodtan a leggyorsabbak, illetve legintelligensebbek közé tartozónak mondhatja magát. Amennyiben van kedve időre játszani, indítsa be alább a visszaszámlálót és görgessen lejjebb a teljes feladványért!

Itt találja a teljes feladványt. Nos, melyik szám tartozik vasárnaphoz?

 Kép: 168.hu/Gyulai Bence

A megfejtést az oldal alján találja

Ha fejtett már nálunk rejtvényt, biztosan tudja, hogy a helyes választ sosem a kérdés alatt közvetlenül leplezzük le, hiszen akkor túl könnyű lenne véletlenül meglátni. Nem szeretnénk senki szórakozását elrontani, ezért itt mindig áll vagy egy lazán kapcsolódó érdekesség, vagy egy zenei videó.

Most azonban kivételt teszünk, mert nem egy zenei videót teszünk ide helykitöltőnek, hanem kettőt.

Itt a megfejtés

Nos, a hét valamennyi napjához egy kétjegyű szám tartozik. A szám első számjegye mindig az, hogy a hét adott napját jelentő szó hány betűből áll. Ez a hétfőnél például ugye öt, a keddnél négy, a pénteknél pedig szintén hat. A második számjegy pedig az adott napnak a héten belül elfoglalt sorszáma. Ez ugye a hétfőnél egy, a keddnél kettő, a szerdánál három és így tovább.

Mivel a vasárnap szó nyolc betűből áll és vasárnap a hét hetedik napja, a helyes megfejtés, azaz a kérdőjel helyére illő szám:

87.

A feladvány eredetije ennél egy szinttel komplikáltabb volt, és a hét napjai helyett az év hónapjai szerepelnek benne. Ha kíváncsi rá, ide kattintva találja az eredeti rejtvényt az X-en.

(Kiemelt kép: 168.hu/Gyulai Bence)