Új kártevő fenyegeti a gyümölcsöket Magyarországon – szinte minden fát megtámad

Egy hazánkban eddig ismeretlen, külföldről behurcolt, új kártevő okozhat fejfájást a gazdáknak.

2024. október 28., 16:46

Szerző:

Különösen a gyümölcsök szempontjából jelenthet nagy veszélyt az az új kártevő, amely Európa nyugati részén már megjelent, és gyors szaporodásnak indult – figyelmeztetett az Agroinform.

A rettegett kártevő nem más, mint az afrikai fügelégy (Zaprionus indianus), amely elsősorban a gyümölcsöket, illetve a gyümölcsfákat lepheti el. Több tucat fajt fenyeget: a szakértők szerint legalább 80 féle gyümölcs lehet veszélyben a kártevő miatt. Ezek egy részét importálják, így a fügelégy nagyon könnyen képes bejutni egy-egy országba. Leginkább a szőlő, az őszibarack, a szilva, a nektarin, az eper, a szeder, valamint a málna vonzóak a kártevő számára, amelyekből hazánkban is nagy mennyiséget termesztenek és fogyasztanak.

Bár Magyarországon még nem jelentették a feltűnését, ám ez minden bizonnyal csak idő kérdése, ugyanis már jelen van Franciaországban, Spanyolországban, Portugáliában, Cipruson, Máltán, de az északabbra fekvő Olaszországban és Ausztriában is megjelent.

Az egyik legkisebb kártevő, ami nagy gondot okoz

Az afrikai fügelégy valójában egy egészen kisméretű rovar, amely leginkább a hazánkban is ismert pettyesszárnyú muslincához hasonlatos, ám a potrohán végigfutó csíkok miatt attól viszonylag könnyen megkülönböztethető.

A Magyarországon is ismert gyümölcslégyhez hasonlóan az érett gyümölcsök iránt mutat leginkább érdeklődést a fügelégy is, különösen akkor, ha valamilyen sérülés is keletkezett rajtuk, ugyanis ez ideális környezetet teremt a petéi elhelyezéséhez. A több tucatnyi petéből kikelő lárva később is kárt tesz az adott gyümölcsön, hiszen abból táplálkoznak, és teljesen el is lephetik azt.

 A 28°C fokos hőmérséklet támogatja a lárvák fejlődését, de már 12°C foknál is képesek a túlélésre. Mindez azért különösen aggasztó, mert ez azt jelenti, hogy az afrikai fügelégy képes alkalmazkodni az európai éghajlati viszonyokhoz is. Bár egyelőre főként a délebbre fekvő, jellemzően melegebb éghajlatú országokban tűnt fel, de már az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) is arra figyelmeztetett, hogy az éghajlati változás miatt egyre több országban fog megjelenni a kártevő a kontinensen.

A legnagyobb problémát az jelenti, hogy mindez nem csupán egy-egy gyümölcsöt, hanem rengeteg fajtát érint, a jelenlegi tapasztalatok alapján különösen az epret és a fügét, és akár teljes gyümölcsösöket is ellephet a kártevő. A termesztéssel foglalkozó szakemberek számára ez nagy kihívást jelent, és akár egy teljes szüretből származó gyümölcsmennyiség is tönkre mehet emiatt, hiszen a fügelégy az egészséges gyümölcsöket is ellepi, hogy a petéit lerakja.

Kiirtására nincs ideális módszer, legfeljebb a csapdák elhelyezése, de természetes ellensége valójában nincs, és a vegyszeres permetezés sem nyújt védelmet ellenük. A szakemberek szerint a mielőbb történő szüretelés mentheti meg a terméseket, ugyanis az érett gyümölcsök vonzzák leginkább a kártevőt, amely rendkívül gyorsan szaporodik.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)