Új kártevő terjed az országban – a kétfoltos címerespoloska egyre több gondot okoz

Már korábban is küzdeni kellett velük, de a kétfoltos címerespoloska újabb kihívások elé állít mindenkit.

2024. október 17., 16:37

Szerző:

A kártevők közül az utóbbi években a legtöbb bosszúságot a poloskák okozták, ugyanis valóban az egész országot ellepték. Úgy tűnik, most már a kétfoltos címerespoloska is tetézi a problémákat – figyelmeztetett az AgroNapló.

A mezőgazdaságban megszokott, hogy védekezni kell bizonyos kártevők ellen, ám kétségtelen, hogy a poloskák évek óta megkeserítik a gazdák életét. Azonban nem ők az egyetlenek, akik soha többé nem szeretnék látni ezeket a rovarokat. Aki a veteményes kertjében vagy balkonján nevel zöldségeket, biztosan találkozott már velük, hiszen a leveleket is megrágják.

Ami még aggasztóbb, hogy a nagyvárosokat is ellepték ezek a bűzös bogarak, amelyek nemcsak nyáron, hanem lassan egész évben ijedtséget okoznak: a lakásokba behúzódva nem ritkán télen is aktívak, és hangos zúgással jelzik a jelenlétüket. Lassú mozgásuk miatt könnyű megfogni őket, ám sem a légycsapó, sem a kíméletesebb megoldások nem óvnak meg senkit attól, hogy éreznie kelljen a poloska által kibocsátott váladék bűzét.

Változatos csapdákat fejlesztettek ki az elfogásukra, ám úgy tűnik, bármennyi is esik áldozatul ezeknek, mivel természetes ellenségük nincs ezeknek a rovaroknak, évről évre egyre több jelenik meg belőlük.

A kétfoltos címerespoloska is elterjedt

Hazánkban az ázsiai márványpoloska terjedt el leginkább. A szakemberek úgy vélik, hogy egyrészt a turizmus, másrészt a globális kereskedelem segíthette elő, hogy eljutottak Magyarországra, azért azonban már a klímaváltozás tehető felelősség, hogy el is tudtak terjedni.

A zöld vándorpoloska hasonló karriert futott be hazánkban, és egyre többen kezdtek panaszkodni a lomba, ám annál bosszantóbb bogarak miatt, amelyek ugyan az emberre nem jelentenek veszélyt, nem csípnek, ám a terményekben komoly kárt tehetnek. A kutatók szerint ma már több mint 300 növényféle van veszélyben miattuk, ezek ugyanis mind táplálékul szolgálhatnak a kártevők számára.

Az inváziós fajok újabb típusa is feltűnt Magyarországon: a kétfoltos címerespoloska is megjelent mind a mezőgazdasági területeken, mind a városokban. A legnagyobb problémát az jelenti, hogy csupán egyetlen év elég volt ahhoz, hogy elszaporodjanak. Megjelenésükhöz hasonló okok vezethettek, mint a fent említett poloskafajok esetében.

Érdekesség, hogy éppen a növények megóvása érdekében próbálták meg 1980-is betelepíteni ezt a fajt Európába, ugyanis akkor még egy másik kártevő, a burgonyabogár lárváival táplálkozott, amelyek kiirtása nagy segítség lehetett volna a mezőgazdaságban. A szakemberek akkor nem jártak sikerrel, bár bizonyos helyeken sikerült megtelepednie a poloskákban, például a Balkán-félszigeten, Oroszország és Ukrajna déli területein, illetve Törökországban.

A feltételezések szerint ezekről a területekről terjedt most tovább az éghajlatváltozás és egyéb tényezők miatt, és a jelek szerint a melegebb éghajlattal rendelkező, Nyugat-Európában található országokban is meg fog jelenni: Olaszországban, Franciaországban és Spanyolországban is számítani kell a felbukkanására.

Magyarországon már most is sokan küzdenek ezzel az új fajjal, amely télen is okozhat kellemetlenségeket, hiszen a hideg elől a poloskák nem ritkán a lakóházakba is behúzódnak, és az sem könnyíti meg a helyzetet, hogy eközben a korábban ismert poloskafajok is számos helyen jelen vannak.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)