Támadnak a büdösbogarak

A nyárias idő beköszöntével poloskainvázióra kell számítani.

2023. május 22., 12:07

Szerző:

A nyárias idő miatt tömegével támadnak a poloskák, amelyeknek Magyarországon nincs természetes ellenségük. Ha a gazdák nem védekeznek ellenük, a növények megrohadnak, és óriási károkat tudnak okozni például a paradicsomban,– írja az Index a TV2 riportjára hivatkozva. A riport szerint a kertes házakat már teljesen ellepték a kártevő rovarok. A poloskáknak úgynevezett szúró-szívó szájszervük van, és amikor a növénybe ezt beleszúrják, méreganyagot fecskendeznek bele. A fertőzött termés ezután megrohad. Szakemberek szerint a termést permetezéssel lehet leginkább megvédeni a rovarokról. A poloskák bármilyen apró résen be tudnak jutni a lakásba, így a panelházakban is gyakran találkoznak velük a lakók. A szúnyogháló védelmet jelenthet ellenük.

A 2000-es évek eleje óta két inváziós címerespoloska-faj jelent meg Magyarországon: a zöld vándorpoloska (Nezara viridula) és az ázsiai márványospoloska (Halyomorpha halys). A két faj azóta az ország minden részén elterjedt, és az utóbbi időkben tömeges őszi telelőre vonulásával szerzett kellemetlen pillanatokat a lakosságnak. Mindkét faj sokféle növénnyel táplálkozik, egyenként mintegy 300 ismert tápnövényük között nagy arányban szerepelnek kertészeti kultúrában termesztett haszonnövények is, például paradicsom, paprika, alma, cseresznye. Bár a károkozásuk mértéke pontosan nem ismert, a két faj valószínűleg a kiskertekben okozza a legnagyobb problémát. Számos faj képes hangot adni, méghozzá meglehetősen változatos módokon. 

(Kiemelt képünkön egy poloska. Fotó: BRINGARD Denis / hemis.fr / hemis.fr / Hemis via AFP)

Két évvel a koronavírus-járvány nyomán bekövetkezett turisztikai összeomlás után ismét megjött az emberek utazási kedve. Idén a magyarok több mint harmada tervezi, hogy útnak indul kikapcsolódni. A Balaton idén is verhetetlen célpont.

Idén a balatonfüredi Kis Bergmann Cukrászda Tökmag sorbet pirosbogyós gyümölcsökkel elnevezésű alkotása lett az év fagylaltja - közölte a Magyar Cukrász Ipartestület pénteken az MTI-vel.