Ágyi poloska irtást kell tartani egy rákosmentei szavazókörben

A választások előtt két nappal ágyi poloska irtást tartanak abban a rákosmentei iskolában, ahol aztán tömegek fordulnak meg vasárnap.

2024. június 6., 13:42

Szerző:

A rákosmentei polgármesteri hivatal ágyi poloska irtást rendelt el a 17. kerületi Újlak Utcai Általános Iskolában, ezért június 7-én rövidített órákat tartanak majd az iskolában. Az erről szóló értesítést a Kréta felületén kapták meg a szülők – értesült a Telex. A lap kérdésére a Nemzeti Választási Iroda (NVI) megerősítette, hogy elrendelték az irtást az iskolában.

„Az Újlak Utcai Általános Iskolát érintő állítólagos ágyi poloska fertőzöttséggel kapcsolatban Rákosmente Önkormányzata lakossági bejelentésből értesült. A fertőzöttség tényleges megléte nem bizonyított. A fertőzöttséggel kapcsolatban felmerült félelmek okán Rákosmente Önkormányzata függetlenül attól, hogy a fertőzöttség tényleges megléte hivatalosan megerősítést nyer-e, elrendelte a szakszerű poloska irtást” – írták a 17. kerületi Helyi Választási Iroda tájékoztatása alapján. Hozzátették, az irtás valamennyi az általános iskolában fellelhető szavazókört, a kapcsolódó közlekedő részeket és vizesblokkokat érinti. Az írtásra – az arra vonatkozó szakmai szabályok alkalmazása mellett – péntek-szombati napokon kerül sor, a vasárnapi napon az épület rendeltetésszerű, kockázatmentes használatra, és így a szavazás lebonyolítására is alkalmas lesz.

Az irtással kapcsolatban a Telex kereste az érintett iskolát, az intézmény vezetője ugyanakkor a lap kérdésére csupán annyit közölt, az iskolában „2023. májusában és októberében történt két irtás, hasonló okból és módszerekkel”.

Így irtható hatékonyan az ágyi poloska

Az ágyi poloska irtása precizitást és felkészültséget igényel, mivel a kártevő esetenként ellenálló az irtására használt szintetikus piretroidokkal szemben. Mivel az élő kártevők, illetve nyomaik felkutatása gyakorlott szemet igényel, érdemes szakemberre (egészségügyi gázmester, kártevőirtó szakmunkás) bízni a feladatot. A hatékony irtás érdekében az összes lehetséges búvóhelyet kezelni kell. Mivel a vérszívók erősen kötődnek az emberhez, a normál kártevőirtási protokoll során csak a hálószobák ágyait (főleg az ágyak hátulsó és alsó része, anyaghatárai) és az ágyak közvetlen környezetét kell kezelni. A lakóingatlan egyéb, alvásra nem alkalmas helyiségeinek kezelése rendszerint szükségtelen. Az ágyneműt és a ruhaneműket a leghatékonyabban magas hőfokon történő mosással lehet poloskamentesíteni.

Az irtás technológiája többféle lehet: permetezés, porozás és kiegészülhet hidegköd-képzéssel is. Az egész irtási folyamatot gyakran meg kell ismételni körülbelül két héten belül, mivel az engedélyezett poloskairtószerek a petéket nem pusztítják el (a poloskapeték 10-14 nap alatt kelnek ki). Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban egyéb kártevőirtási eljárások is használatosak, de ezek rendkívül magas költsége miatt ezen módszerek hazánkban nem terjedtek el.

(Kiemelt képünk illusztráció. Ágyi poloska.Fotó: Piotr Naskrecki via Wikipédia)

08:10

Ahogy a tetőzés elhagyta Budapestet, a védekezés fókusza a Duna főváros alatti szakaszára, délre helyeződött át – mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az állami tévében az árvíz kapcsán.