Ágyi poloska-invázió van Párizsban

A vérszívók ellepték a mozikat, a tömegközlekedési eszközöket és a repteret is. Még a jövő évi olimpiai játékok is veszélybe kerülhetnek.

2023. szeptember 30., 11:29

Szerző:

Franciaország egyre súlyosbodó poloskaválsággal küzd, ami politikai vitába is torkollott, mivel a párizsi városháza szerint a vérszívó rovarok invázióját még a jövő évi olimpiai játékok előtt kezelni kell, a közlekedési miniszter pedig felszólította a vonat- és buszüzemeltetőket, hogy akadályozzák meg a poloskák elszaporodását az üléseken – számol be róla a Guardian. Pedig a kártevők az 1950-es évekre nagyrészt eltűntek a mindennapi életből, az elmúlt évtizedekben újra feltámadtak, és egyre ellenállóbbá váltak a kémiai kezelésekkel szemben is.

Terjed a pánik az országban, mivel az utazók olyan fényképeket és videókat tettek közzé, amelyeken állítólag a rovarok a párizsi helyi közlekedésben, a nagysebességű vonatokon és a Charles de Gaulle repülőtéren láthatóak.

A közlekedési eszközökön kívül a poloskák nyáron már megjelentek a mozikban is, a székeken. A mozitársaságok közleményekkel nyugtatják a látogatókat, hogy az üléseket poloskaellenes szerekkel kezelték.

Clément Beaune közlekedési miniszter azt nyilatkozta, hogy a jövő héten összehívja a tömegközlekedési vállalatokat, hogy „tájékoztassa őket az ellenintézkedésekről és arról, hogyan tehetnek többet az utazók védelméért”.  A párizsi városháza képviselői a héten levélben fordultak Élisabeth Borne miniszterelnökhöz, amelyben egy külön nemzeti munkacsoport létrehozását kérik a rovarok okozta helyzet kezelése érdekében.

Mindeközben a párizsi hatóságokhoz egyre több segélykérés érkezik, és a magánvállalkozásoknak is szokatlanul sok felkérésük volt az elmúlt hetekben a fertőtlenítésre.

Párizs alpolgármestere, Emmanuel Grégoire így nyilatkozott a televízióban: „Senki sincs biztonságban. Bárhol összeszedhetjük és hazavihetjük a poloskákat, és észre sem vesszük, amíg el nem szaporodnak”.

A legrosszabb helyzetben az alacsony jövedelmű háztartások vannak, akik nem tudják megfizetni a magáncégeket. Franciaország nemzeti egészségügyi hivatala, az Anses adatai szerint 2017 és 2022 között a francia lakások 11 százaléka volt fertőzött.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó:  Piotr Naskrecki via Wikipédia)