Ágyi poloskák miatt kellett átköltöztetni a betegeket a Szent Margit Kórházban

Az egyik beteg vitte be a kis vérszívókat a kórházba, az ápoltakat sikerült elhelyezni az intézményen belül.

2023. október 3., 08:40

Szerző:

A Budapesti Szent Margit Kórházban az egyik belgyógyászati osztályon, vélhetően egy beteg által behurcolt, sporadikus esetként észleltek ágyi poloska fertőzést, járványról nem beszélhetünk – közölte az Országos Kórházi Főigazgatóságot (OKFÖ) az RTL  megkeresésére.

Az intézmény vezetése a fertőzés továbbterjedésének megakadályozása céljából szigorított higiénés szabályokat léptetett életbe, az érintett területről tiszta, üres helyiségbe költözött át az osztály valamennyi betege – tette hozzá az OKFÖ.

Minden beteg tiszta ágyneműt és hálóruhát is kapott. Az érintett kórtermeket, illetve a szomszédos helyiségeket zárlat alá helyezték a fertőtlenítés időtartamára.

„A rovarirtás első fázisa már megtörtént, melyet egy újabb rovatirtás követ az idevonatkozó előírásoknak megfelelően. Ezek után kerül sor a teljes terület fertőtlenítő nagytakarítására, ezt követően az osztály visszaköltözik az eredeti helyére. Preventív céllal nem csak a kórtermek, hanem az osztály valamennyi helyiségének fertőtlenítése is megtörténik – közölte az OKFÖ. Egyetlen beteget sem kellett hazaküldeni, vagy más intézménybe áthelyezni.

(Kiemelt képünk illusztráció. Ágyi poloska.Fotó: Piotr Naskrecki via Wikipédia)

Ahogy a tetőzés elhagyta Budapestet, a védekezés fókusza a Duna főváros alatti szakaszára, délre helyeződött át – mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az állami tévében az árvíz kapcsán.