Rágcsáló a padláson? Ezek a praktikák távol tartják!

Kaparászó hangot hall a padlásról? Jobb, ha kideríti, mi költözött be a házba, mielőtt egy egész család felnevelkedik a tetőgerendák között. A rágcsálók kárt okozhatnak a házban, és betegségeket is terjesztenek.

2024. október 25., 14:37

Szerző:

Ha felmerül a gyanúja, hogy rágcsáló költözött be a padlásra vagy a falazatba, nagyon fontos, hogy azonnal és hatékonyan intézkedjünk. Ha a padlás felől vagy a „falakból” kaprászó, kopogó hangot hall, nagy eséllyel rágcsáló él a házban. A rágcsálók szinte minden apró helyen képesek bejutni. Ha a ház közelében sűrű növényzet található, mely kapcsolatban van az épületekkel, sokkal egyszerűbb dolguk van. A nyitva hagyott ablakok vagy ajtók is szabad utat jelentenek számukra. A patkány még ennél is találékonyabb, a csatornahálózaton keresztül is gond nélkül felmászik.

Ezek a rágcsálók költöznek be a padlásra

Az egerek a hideg időjárás vagy az élelem hiánya miatt húzódhatnak be az otthonokba. Könnyen keresztülhatolnak kis réseken vagy repedéseken.

Az egerek éjszaka aktívak, ekkor hallgatunk kisebb kopogásokat és kaparászásokat a padlás vagy a fal irányából.

A nyestek gyakran hasonló hangokat produkálnak, mint az egerek, de a méretkülönbségből adódóan ezek a hangok erősebbek lehetnek. Ha nyest garázdálkodik a padláson, akkor inkább ahhoz hasonló élményben lehet részünk, mintha a felettünk lakó dűtene-borítana mindent.

Nem túl jó hír, hogy a nyest kényelmes fészkelőhelyet keres vagy élelem után kutat a padláson. Általában könnyen bejutnak a tetőn lévő nyílásokon keresztül, és ha egyszer bejutott, nagyon nehéz megszabadulni tőle. Hiába fogjuk be, kilométerekről visszatér szeretett „otthonába”. A nyest a házikedvencekre is veszélyt jelent, a macskák alulmaradnak, ha nyesttel kell háborúzniuk.

A pelék kis méretű emlősök, így az általuk csapot zajok általában könnyedebbek és csendesebbek lehetnek, de hasonlók az egerekéhez. A hideg időjárás miatt, vagy élelemforrás reményében jelenhetnek meg. Apró méretük miatt nagyon szűk réseken is be tudnak hatolni.

Amíg nem találkozik eggyel a padláson, el sem hinné, hogy görénye is lehet. A görények esetében a zajok általában erősebbek és változatosabbak , például kaparászás, futkosás és játékhangok. Kíváncsi és aktív állatok, amelyek éjjel is bosszúságot okoznak. Meleg fészkelő helyet keresve költözhet be a házba, ragadózó életmódot él.

Ha intenzív a zaj a padláson, akkor nagy eséllyel mókus költözött be a házba. A mókusok mozgékony állatok lévén eléggé zajosak, különösen, amikor táplálékot rágcsálnak. Könnyen feljuthatnak a tetőtérbe vagy a padlásra, legfőképp, ha a ház körüli lombok érintik a tetőt.

Ha erős, doboló hangot észlel, nem kell attól tartania, hogy ősei rendeztek szertartást a padláson, sokkal valószínűbb, hogy patkánnyal van dolga. A patkányok gyakran az élelem és a meleg után kutatnak. Könnyen találnak réseket vagy hézagokat, amelyeken keresztül bejuthatnak, szinte mindent képesek átrágni.

Honnan tudhatja, hogy melyik rágcsálóval van dolga?

A rágcsálót az ürüléke árulja el. 

Az egerek ürüléke kicsi, rizsszem méretű, hengeres formájú. Leginkább a tortadarához hasonlítható. Apró mancsnyomokat hagy maga után, amelyek elágazhatnak a padlón vagy a felületeken.

A nyestek ürüléke jellegzetesen görbült, hosszúkás alakú mely tartalmazza az elfogyasztott magvakat. Nem érdemes kizárólag a lábnyoma alapján következtetéseket levonni, ugyanis hasonlít a macska nyomaira. Lábukon öt lábujj van, melyből sokszor csak négy ér talajt a karmok lenyomatával egyetemben.

A pele ürüléke és nyomai nagyon hasonlóak az egéréhez. Sokszor az ablakpárkányokon piszkítanak.

A görények széklete gömb alakú, nagyobb, mint a nyesté. Jellemzően ragadós lábnyomokat hagynak, melyek a poros felületen jól látszanak.

A mókus ürülék közepesen nagy, hosszúkás és gyakran hajlott a vége. Három lábujjnyomot hagynak egy jellegzetes farkcsík nyommal.

A patkányürülék henger formájú, nagyobb és hosszúkás. Kisebb, sima lábnyomai vannak, a hátsó lábujjakkal együtt.

Mit tehetünk, ha rágcsáló költözik a házba?

Az otthoni megoldások leginkább a megelőzést szolgálják, ha komolyabb fertőzés alakult ki, nagy a szaporulat, akkor mindenképpen érdemes szakember segítségét kérni.

  • A borsmenta illata elriaszthatja a rágcsálókat. Öntsön le például egy textil darabot és helyezze el ott, ahol észleli a tevékenységüket.
  • Az ecet szagát sok rágcsáló nem kedveli. Keverje össze vízzel, majd permetezze a keveréket az érintett területekre.
  • A levendula illata szintén elriaszthatja a rágcsálókat. Használja olaj vagy szárított formában, ha van rá lehetősége, ültessen levendulát a kertjébe..
  • A kutyaszőr vagy macskaszőr szagát néhány rágcsáló kerüli. Ha van háziállata, próbáljon meg pár szőrszálat szórni a lehetséges bejutási pontokon vagy a rágcsálók által kedvelt helyek közelébe.
  • Élő vagy ragacsos csapdák használata is lehet hatékony. Ezekkel a csapdákkal megfoghatja a rágcsálót, majd egy erdőben, vagy mezőn elengedheti.
  • Tartson rendet! Dobálja ki a felesleges kacatokat a padlásról, és távolítsa el a potenciális élelemforrásokat. Rágcsálók vonzódnak az élelmiszerhez, ha nincs számukra elérhető étel, kisebb az esélye, hogy befészkelnek.

(Kiemelt képünk illsztráció. Fotó: Kapa65 via pixabay)