Veszélyes vírus terjed Európában, akár Magyarországon is megjelenhet

A szakértők szerint hamarosan Magyarországon is megjelenhet a vírus, aminek eddig 7-8 százalékos a halálozási aránya.

2024. október 28., 16:30

Szerző:

Új változata jelent meg Európában a majomhimlőnek, miután egy Afrikából hazatérő férfi szervezetében kimutatták a vírus Klád Ib variánsát. A szakértők szerint a vírus akár Magyarországon is megjelenhet, de ennek még igazán alacsony az esélye – olvasható a Dívány cikkében.

Egyre nagyobb veszélyt jelent ez a vírus Európára

Európában először Svédország jelentette a majomhimlőnek a Klád I variánsos esetét, ez augusztusban volt. Azóta érkezett már bejelentés Németországból és Thaiföldről. A kontinensen jelenleg még a Klád II variáns dominál, elképzelhető, hogy több országban is megjelenik majd a halálos vírus.

Az Infostrart cikke szerint az új esetet Kölnben találták, a vírussal egy 33 éves férfi fertőződött meg, aki szoros testi kontaktus útján kapta el a betegséget. A német hatóságok szerint a lakosságra nézve alacsony a fertőzés egészségügyi kockázata.

Rusvai Miklós virológus elmondta az Inforádiónak, hogy importált majomhimlő-esetek Magyarországon is megjelenhetnek, de ennek a jelenlegi helyzetben még nagyon alacsony az esélye. Úgy fogalmazott a műsorban, hogy „statisztikailag elképzelhető”, de azt azonban nem lehet kiszámítani, ez mikor következhet be. Ugyanakkor hangsúlyozta, az afrikai országokba látogatóknak fokozottan ajánlott figyelniük, mivel ott a helyzet sokkal súlyosabb.

A vírus egyébként kifejezetten veszélyes, mivel a fertőzések 7-8 százaléka végződik halállal. Ám fontos, hogy elsősorban a gyerekek vannak veszélyben, mivel az immunrendszerük fejletlenebb, így Afrikában közöttük magasabb a halálozási arány.

Fontos a megelőzés

A szakértők már többször hangsúlyozták, hogy a majomhimlő esetében is nagyon fontos a megelőzés. Ennek az egyik legjobb módja, ha szigorúan betartjuk a higiéniai előírásokat, illetve, ha a turisták Afrikában járva nem érintkeznek szorosan a helyi közösségek tagjaival. Nagyon sok esetben a betegség nemi úton terjed. Ám a fizikai kontakt mellett a fertőzés terjedhet a helyi ételekkel, különösen a vadállatok húsából készült fogások jelentenek veszélyt.

Rusvai Miklós szerint a vírus meglehetősen nehezen terjed, mivel szoros testi kontaktus kell hozzá. Éppen ezért a lakosságnak még nem kell aggódnia amiatt, hogy széles körben elkezd terjedni. A majomhimlő ellen már van vakcina, de ennek a felhasználásáról csak az országos tiszti főorvos dönthet.

 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Shutterstock)