Milliókat bukhat, ha erről nem gondoskodik időben – minden utazás előtt meg kell tenni

Utazás előtt nagyon kell rá figyelni, hogy időben megkösse az utasbiztosítást. 

2024. október 28., 15:14

Szerző:

Egy utazás megszervezése mindenképpen melós, ráadásul azon túlmenően, hogy minden bekerült a bőröndbe és rendben van-e a foglalás, még arra is ügyelni kell, hogy az utasbiztosítás időben kerüljön megkötésre. Igen, ugyanis utazni, főleg külföldre csak utasbiztosítással érdemes, azonban ennek kapcsán van néhány fontos dolog, amit nem árt tudni. 

Az utasbiztosítás fontossága 

A Dívány cikke szerint a magyarok jelentős része csak az utazást megelőző egy-két napban köti meg az utasbiztosítást, sőt olyanok is akadnak, akik megvárják az indulás napját. Ezzel alapvetően nincs baj, azonban azt mindenképpen tudni kell, hogy a kockázatviselés kezdetére eltérő feltételek vonatkozhatnak, éppen ezért nem árt már jó előre tájékozódni a témában. Ami kiemelten lényeges, hogy az 

az utasbiztosítás csakis az utazás megkezdése előtt köthető meg. 

Ha végül hosszabb lesz az utazás 

Amennyiben erről valaki megfeledkezik és utólag köti meg a biztosítást, akkor azt a szerződés érvénytelennek minősül. Annak viszont már nincs akadálya, hogy a már megkötött utasbiztosítást valaki meghosszabbítsa, akár külföldről is, hiszen nem kizárt, hogy különböző okoknál fogva valaki tovább marad távol.   

Mennyibe kerül? 

A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének (FBAMSZ) adatai alapján elmondható, hogy egy átlagos utasbiztosítás ára nem kerül többe napi 700 forintnál. Ám hiába a kedvező össze, az utazók harmada még mindig nem gondoskodik efféle védelemről. Ez viszont óriási hiba és felelőtlenség, ugyanis utasbiztosítás nélkül egy esetleges baleset vagy orvosi ellátás során felmerülő költségeket zsebből kell kifizetni, ami akár több millió forint is lehet. 

Eltérő limitek 

Ugyan az egyes országokban eltérő lehet a betegséghez vagy balesethez kapcsolódó orvosi ellátások költségszintje, de a portál által közölt limitek jól mutatják, mekkora összegekről lehet szó. Az ajánlások értelmében az az EU országaiba legalább 50 millió forintos, a világ távolabbi országaiba 100 millió forintos, Kanada és az USA esetében pedig 150 millió forintos limitet érdemes beállítani. A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) pedig úgy véli, az utasbiztosítás megkötése során elsődlegesen az orvosi ellátás térítési feltételeit fontos megnézni, a védelmet pedig szükség esetén kiegészítő utasbiztosítással célszerű erősíteni. 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Freepik)