A bankkártyadíj emelkedése több szolgáltatás díját is feltornázta

A legtöbben egyszerűbb plasztikkártyát használnak a mindennapokban. Ezeknek az ára jelentősen megemelkedett, sőt a CIB, Erste, OTP, Unicredit banknál már meghaladja a 10 ezer forintot évente a kártyadíj.

2024. május 21., 14:15

Szerző:

Hatalmasat drágultak az egyszerűbb bankkártyák is a prémiumkártyák mellett, és az ezekhez kapcsolódó utasbiztosítás ára is emelkedett –írja az Az én pénzem.

Nem csak a prémium bankkártyák díja nőtt drasztikusan

A CIB mától bevezeti az Visa Inspire Platinum bankkártyát. Ezzel nem váltanak le másikat, érzékelhetően inkább egy különlegesebb kínálatot akarnak megteremteni. Egyértelműen a tehetősebbeknek, hiszen a kártya éves díja 45 ezer forint, a Mastercard Goldnál is majdnem tízezer forinttal több. A plasztikkal a bankjegykiadós készpénzfelvétel azonban ugyanúgy kevesebbe kerül. A presztizskártyák díja a normál 1221 forint helyett a saját ATM-nél 522, az idegennél pedig 876 forint. Az ATM-be a borítékos készpénzbefizetés viszont csak június 30-ától lesz elérhető.

A portál összehasonlításképp közli: az Erste a Mastercard Gold birtokosaitól évi 35 ezer, a Raiffeisen nem egészen 28,3, az Unicredit majdnem 33,6 ezer forintot kér el. Az OTP beéri 21,1 ezer forint alatti díjjal. Az MBH az aranykártyáért valamivel több mint 30 ezer forintot számít fel, de a kizárólag privátbanki számlához igényelhető World Elite Metal díja közel 170 ezer forint évente.

Az utasbiztosítás díja is megugrott

Kapcsolódó szolgáltatásként a CIB új platinaplasztikjához a 14-69 éveseknek díjmentesen jár a bank utazásőr Gold csomagja. A 70-79 éveseknek a Gold Seniort adják. A biztosítási ismertetőben azonban egyelőre csak standard és prémium változat szerepel. Ahogy a kártyakínálatban sem tüntették még fel az Visa Inspire Platinumot.

Az Unicredit június elsejétől módosítja az opcionálisan választható utasbiztosítások díját. Az egyszerűbb plasztikokhoz extra utasbiztosítás a mostani 6000 forint helyett 8500 forintba kerül majd. Az aranykártyások ezt 5900 forintért vehetik igénybe. Az azonban az összes kártyásra érvényes, hogy a sport módozat 8500 forintba kerül majd – kiegészítő változatként.

Az egyszerű plasztik bankkártyák költségei is az egekben vannak

Korábban elég nehezen lehetett elképzelni, hogy az éves kártyadíj meghaladná a tízezer forintot, mostanra pedig ez négy nagyobb banknál (CIB, Erste, OTP, Unicredit) is bekövetkezett. A lap által figyelt többi három (K&H, MBH, Raiffeisen) is kilencezer forint feletti kártyadíjat számít fel. Az Azénpénzem.hu adatbázisa szerint néhány éve még átlagosan 4 ezer forintból meg lehetett úszni a kártyázást.

Ilyen körülmények között aligha meglepő, hogy a készpénzfelvétel díja is erőteljesen nőtt. Jelenleg egy banki ügyfél saját 50 ezer forintjához bankja ATM-jét használva átlagosan majdnem egy ezresért jut. Néhány éve ez a költség nem érte el a 600 forintot. Százezer forintot most majdnem 1,4 ezerért lehet átlagosan felvenni (mindenkinek ajánlható, hogy használja ki a maximum két részletben díjmentesen felvehető 150 ezer forintot, amihez csak egy nyilatkozat szükséges). Magasabb összeggel nem végeztünk kalkulációt, sokan panaszolják ugyanis, hogy az automaták nem feltétlenül adnak ki jelentősebb összegben pénzt. Befizetni viszont lehet.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)

Áprilisban az ipari termelés volumene 6,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, míg munkanaphatástól megtisztítva 2,4 százalékkal elmaradt attól, a jelentős eltérést a nyers adathoz képest az okozza, hogy ebben a hónapban hárommal több munkanap volt, mint 2023 áprilisában. Az akkumulátorgyártás visszaesése 23 százalékos - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.