Revolut, készpénz vagy bankkártya – erősen befolyásolhatja a külföldi nyaralást

Itt a nyár, elérkezett a várva várt önfeledt utazások ideje. Az viszont eldöntendő kérdés, hogy készpénzt vagy bankkártyát érdemes-e magunkkal vinni? A választ Thurzó Ádám, a portfolio.hu elemzője adta meg a Jazzy Rádió Business Class adásában.

 

2023. július 13., 13:51

Szerző:

A válasz nagyban függ attól is, hogy merre is vesszük az irányt – reagált a szakember. „Nyugat-Európában lényegében mindenhol fizethetünk  bankkártya használatával. Kelet-Európában még kiépülőben az infrastruktúra, a lehetőségek nagyjából a néhány évvel ezelőtti Magyarországhoz hasonlóak.”

Jelenleg nem lehet mindenhol zökkenőmentesen csak kártyát használni, bár egyre elterjedtebbek a helyi érvényű appok alkalmazásai – tette hozzá. Érdemes az utazás előtt átgondolni, hogy alapvetően mivel tudunk fizetni – hagyományos bankkártyával, valutával, esetleg az említett appokkal.

Ezt követően érdemes annak is utánanézni, hogy mik a pénzforgalmi költségek.

„A hagyományos bankkártyás fizetés elég durva devizaváltást eredményezhet, mert akár 4-5 százalékos rejtett díjjal is szembesülhetünk” 

– figyelmeztet a csapdákra az elemző. Véleménye szerint nem szerencsés  a valutaváltási árfolyamon beszerezni a devizát, de  egy fintech szolgáltatóval, mint mondjuk a Revolut vagy a Bye a bankközihez nagyon közeli árfolyamon, durván fél százalékos díjakkal számolhatunk.

Ez persze nem váltja ki a helyi fizetőeszközöket, amelyek a napközbeni kis étel-italvásárlásnál elengedhetetlenek. A helyi fánkostól egy kis faluban, az étteremben nem várható el minden esetben, hogy bankkártyát tudjon fogadni. Thurzó Ádám azt tartja a legbölcsebbnek, ha van nálunk némi biztonsági tartalék, amit valutában viszünk. „Ilyenkor azt szoktam javasolni, hogy érdemes felkeresni csomó olyan Magyarországon is működő oldalakat, amik segítenek eligazodni abban, hogy hol lehet a legjobb árfolyamon váltani. Ezek általában nem bankok, hanem egy-egy speciális valutaváltó szolgáltató. Ezeknél sokszor nem csak az árfolyamot kell figyelni, hanem a különböző szolgáltatói díjakat is. Kellő körültekintéssel ezzel is lehet spórolni pár ezer forintot.”

Még az sem ördögtől való, ha alkudunk egy keveset. „Én ezt már megtanultam, vagy 20 éve lehet alkudni, nyilván, hogyha száz dollárt vagy száz eurót vált az ember, akkor nem feltétlenül, de hogyha már pár százat, akkor szerintem akár alkudni is lehet, ezt se hagyjuk ki.”

Gyakorlatias megoldás lehet az is, ha külföldön vesszük fel a valutát, a helyi pénznemet pedig a helyi ATM-ből, „ez például a fintech szolgáltatóknál sokszor ingyenes is lehet. Néhány százezer forint erejéig akár külföldön is megoldhatjuk a valutaváltást”. Nem így a tengerentúlon, mert például az Egyesült Államok „eléggé készpénzes. Arrafelé a nagyobb boltokban, a városokban biztos, hogy lesz bankkártyás lehetőség, de azért olyan, mint a néhány évvel ezelőtti Kelet-Európa, szeretik a cash-t”.

A nemrég még megváltóként üdvözölt kriptovalutát azonban semmiképpen sem ajánlja nyaraláshoz a portfolio.hu szakértője.

„Emlékezhetünk, hogy sok nagy szolgáltató jelentette be, repülőtársaságok, techcégek, hogy akkor a jövő hónaptól elfogadják a kriptót, hurrá. Aztán ugye azért az árfolyamok miatt ez nem nagyon jött be.”

Végül azt tanácsolta, hogy aki nagyon-nagyon biztosra akar menni, annak érdemes használnia a bankoknál aktivált bankkártyát ki-bekapcsoló gombot.

„Az app-ba belépve egy gombnyomással felfüggeszthető, amint aktiválható is a kártyánk. Ha nagyon oda akarunk figyelni, ezt lehet kapcsolgatni, ráadásul beállíthatóak fizetési limitek is, ezeket most már eléggé dinamikusan és rugalmasan lehet kezelni az appok által” – tette hozzá.

A beszélgetés teljes terjedemében meghallgatható a Jazzy oldalán.

(Kiemelt kép: az el salvadori El Zonte egyik éttermében felirat jelzi, hogy elérhető bitcoin. A kerület a bitcoinhasználat tesztelési terepeként szolgált. Fotó: Takayuki Fuchigami / Yomiuri via AFP)

A járműipar komoly nehézségekkel küzd, amiből következően szárnyra kaptak olyan hírek, hogy a kecskeméti Mercedes-Benz elhalasztaná a hatalmas méretű gyárberuházását, egyesek pedig tényként kezelik, hogy a cég már le is tett arról, hogy megduplázza hazai gyártókapacitását.