Majdnem csökkent az infláció, de mégsem

Júniusban a magyar infláció a KSH mérése szerint 20,1 százalék volt, ami továbbra is kiemelkedik az uniós átlagból – ez derül ki az Eurostat adataiból. Még 2025-ben is Magyarországon romlik leginkább a pénzünk az Unióban.  

 

2023. július 11., 16:15

Szerző:

Míg a KSH által mért érték épphogy nem ért 20 százalék alá, az Eurostat által használt harmonizált fogyasztói árindex már Magyarországon is 19,9 százalék volt júniusban. Ám még ez is messze meghaladja az uniós átlagot, amely már májusban is 7,1 százalék volt – áll a Népszava összesítésében.

Az látható, hogy a régióban is erőteljesen lassul az áremelkedés üteme, így bár májusban még Lengyelországban, Csehországban és Szlovákiában is meghaladta az éves árindex a 10 százalékot, júliusban nagy valószínűséggel egyedül a magyar gazdaságban fognak két számjegyű árindexet mérni a statisztikusok – írja  a lap.

Az OTP Bank elemzői szerint az infláció idén 18, jövőre pedig öt százalék lesz, és nincs semmi ok arra, hogy a korábbi prognózisukat a júniusi adatok ismeretében átírják. A bank elemzői szerint a dezinflációt támogatja a lakosság visszaeső fogyasztása, amit a kiskereskedelmi forgalom gyengesége plasztikusan jelez.

Ugyanakkor az infláció mérséklődését segítette az elmúlt hónapokban a forint erősödése. Bár ez utóbbi az elmúlt napokban nem várt fordulatot vett, de az árfolyam még mindig erősebb, mint egy éve volt, így képes az inflációcsökkenés további támogatására, de a világpiaci mezőgazdasági terményárak alakulása is ebbe az irányba mutat.

Az OTP elemzői megjegyzik, hogy a beérkező adatok alapján csökkenhetett volna az inflációs előrejelzésük, de az új környezetvédelmi termékdíj-rendszer, az EPR-díjak bevezetése júliustól jelentősen megemeli a csomagolási díjakat, főleg az élelmiszereknél, illetve az élelmiszerársapkák augusztusi kivezetése miatt sem csökkentették inflációs prognózisukat.

Már 2019 előtt – a Covid-válságot megelőzően – is az egyik legmagasabb inflációjú ország voltunk, és hagyományosan az erőteljesebb ütemű pénzromlást felmutató gazdaságok közé tartozunk.

2024-ben szinte biztosan, de nagy valószínűséggel 2025-ben is az EU legmagasabb inflációjú országai közé fogunk tartozni – áll a Népszava előrejelzésében.

(Kiemelt kép: a Magyar falu program támogatásával nyílt kisbolt a Komárom-Esztergom megyei Ácsteszéren az avatás napján, 2022. november 14-én. A program keretében néhány héten belül megjelenik az a pályázat, amelyben 8 milliárd forint keretösszegig kistelepülések boltjai igényelhetnek támogatást működésükhöz. Fotó: MTI/Bodnár Boglárka)