Jövőre is Magyarországon lesz az egyik legmagasabb infláció az Unióban

Júniusban a magyar infláció a KSH mérése szerint 20,1 százalék volt, ami továbbra is kiemelkedik az uniós átlagból.

2023. július 11., 13:11

Szerző:

Míg a KSH által mért érték épp, hogy nem nézett be 20 százalék alá, az Eurostat által használt harmonizált fogyasztói árindex már Magyarországon is 19,9 százalék volt júniusban, Ám még ez is messze meghaladja az uniós átlagot, amely már májusban is 7,1 százalék volt. A környező országokban a napokban publikálják júniusi adatot, így még nem teljes a kép: az látható, hogy az régióban is erőteljesen lassul az áremelkedés üteme, így bár májusban még Lengyelországban, Csehországban és Szlovákiában is meghaladta az éves árindex a 10 százalékot, júliusban nagy valószínűséggel egyedül magyar gazdaságban fognak két számjegyű árindexet mérni a statisztikusok – írja a nepszava.hu.

A hazai elemzők szerint a magyar infláció várhatóan novemberben csökkenhet 10 százalék alá. Tartós javulást csak az euróbevezetés hozhatna.

Az OTP 5 százalékos, a Magyar Nemzeti Bank - kissé komolytalanul széles sávban - 3,5-5,5, a Kopint-Tárki 5,8-6 százalék közzé várja az éves pénzromlás mértékét 2024-ben. Ezzel az 5,8-6 százalékos várható pénzromlással minden bizonnyal továbbra is a legmagasabb inflációjú országok között leszünk az Európai Unióban – mondta Palócz Éva a Kopint-Tárki vezérigazgatója.

(Kiemelt képünk: illusztráció. Forrás: Shutterstock)