Megdöbbentő és veszélyes: Percek alatt összedobják a kamu weblapot

Brit szakértő szerint alig néhány perc kell egy legális weboldal klónozásához, amelyet aztán hamisítványok értékesítésére használnak. Többen még a honlap hitelességét igazoló biztonsági jelzések másolására is képesek.

2010. szeptember 22., 15:37

Percek alatt hoznak létre egy hamisítványokat értékesítő weboldalt



A First Cyber Security digitális biztonságtechnikai cég szerint a hamisítók alig néhány perc alatt össze tudnak hozni egy hamisítványok értékesítésére alkalmas weboldalt, amely ráadásul még hasonlít is a vonatkozó eredeti cikkeket kínáló felületre. A BBC News által idézett David Holman szerint néhány hamisító egészen kifinomult módszereket alkalmaz, és ügyel arra, hogy az illegális weboldalon, a potenciális vásárlókat megtévesztő módon a működést hitelesítő jelzéseket is elhelyezze.
A szakértő a brit kereskedelmi hatóság (Trading Standards) azon bejelentésére reagált, miszerint folyamatosan nő az online vásárlásokkal kapcsolatos panaszok száma az országban. A hamisítványokkal kapcsolatban érkezett panaszok száma a 2008-2009-es pénzügyi évben mintegy 1900 volt, a rá következő évben már meghaladta a 2800-at.
A kereskedelmi hatóság honlapját meglátogató – rendszerint tudatosabb – vásárlóközönség körében készült felmérés szerint a megkérdezettek 28 százalékának akadtak az online vásárlás során problémái. Ezek fele nem kapta meg a megrendelt csomagját, 19 százaléka pedig hamis terméket talált a csomagban.
Holman tanácsa szerint a fogyasztóknak érdemes körültekintően eljárniuk online vásárlásaik során. Javasolt csak megbízható online kereskedelmi felületeket felkeresni. Ezek biztonságosságára rendszerint utal, ha a webcím https-sel kezdődik. A kiválasztott termékeknél célszerű áttekinteni a termékleírást, mérlegelni az árat és a szállítási módot. A rendelést követően pedig mindenképpen jó döntés másolatot készíteni a leadott rendelésekről.