Veszélyes az ivóvíz ezeken a településeken

Frissítette a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) az ivóvízminőségről szóló összeállítását, több telpülésen kifogásolható az ivóvíz minősége.

2024. október 28., 13:27

Szerző:

Az NNGYK folyamatosan monitorozza a vízminőséget a magyar településeken. Az ivóvíz minőségét a szolgáltatók a népegészségügyi hatósággal egyeztetett ütemtervnek megfelelően ellenőrzik, de az NNGYK saját ellenőrző vizsgálatokat is végez – írta meg a Pénzcentrum.  Az ivóvíz minőségi követelményeit és az ellenőrzés rendjét kormányrendelet is szabályozza. A népegészségügyi központ több, potenciális egészségkockázattal rendelkező paramétert is vizsgál.

A vizsgált ivóvíz-minták 40 százaléka kifogásolható minőségű

Az ivóvíz minősége megfelelő, ha a paraméterek bizonyos határértékeken belül maradnak. A települések vízminőségét négy kategóriába sorolják:

  • Megfelelő minőségű ivóvíz
  • Indikátor-paraméterek miatt kifogásolt minőségű ivóvíz
  • Eseti bakteriológiai kifogás
  • Kémiai szempontból nem elfogadható
Az október 24-én lekérdezett adatok szerint 3155 vizsgált településből 1892 helyen, az esetek 60 százalékában volt megfelelő minőségű az ivóvíz.

„Azokon a településeken, ahol már fordult elő nitrithatárérték-túllépés, a nitritkoncentrációt nagyobb gyakorisággal ellenőrzik. Mivel az ivóvízben a nitrit nagy koncentrációja elsősorban a csecsemőkre veszélyes, szükség esetén a csecsemők és várandósok részére a szolgáltatók palackos vizet biztosítanak. A nitrit tekintetében kifogásolt települések száma évről évre csökken” – ismertették.

Az NNGYK arra is felhívta a figyelmet, hogy a településeken szolgáltatott ivóvíz minőségének értékelése a települést ellátó ivóvízellátó rendszer vízvizsgálati eredményein alapul.

A vízminőség romlásának több oka is lehet. Az épületek belső hálózatában bekövetkező esetleges minőségromlást (például az ólomkioldódási vagy baktériumszaporodási problémákat) nem tükrözi a lista. A belső hálózatok megfelelő állapotáért és üzemeltetéséért, az ott bekövetkező vízminőségi változásokért az épület tulajdonosa vagy üzemeltetője felelős.

Az NNGYK hangdúlyozza, hogy a magánkutak sokkal nagyobb kockázatot jelentenek az egészségre ártalmas mértékű nitrit- vagy nitrátszennyezés szempontjából.

Kifogásolható az ivóvíz minősége többek között Abádszalók, Abony (eseti bakterológiai kifogás), Algyő, Álmosd, Alsónémedi, Alsópáhok, Aszód, Bag, Bagamér, Balassagyarmat, Balatonakarattya, Balatonföldvár, Balatongyörök, Balatonkenese, Balatonszárszó, Balmazújváros, Békés, Békéscsaba, Berettyóújfalu, Bugyi, Cegléd, Debrecen, Felsőpáhok,  Gyenesdiás, Gyöngyös (eseti bakterológiai kifogás), Gyula, Hajdúszoboszló, Hévíz, Hollókő, Salgótarján, Szeged, Vonyarcvashegy  településeken, míg Föledákon, Gemzsén, Gyügyén, valamint  Ilken kémiai szennyeződést is találtak. 

A teljes lista itt elérhető.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)