Több magyarországi településen is ihatatlan a csapvíz

Több településen is szennyezett a csapvíz az árvíz miatt. 

2024. szeptember 23., 09:36

Szerző:

Jelenleg a Pest vármegyei Dunabogdányban, valamint a Komár-Esztergom vármegyei Pilismaróton, Dömösön és Dobogókőn is ihatatlan a csapvíz, ugyanis szennyezte azt árvíz.

Használhatatlan a csapvíz

A Fővárosi Vízművel a közösségi oldalán adott ki tájékoztatást azzal kapcsolatban, hogy a csapvíz egyelőre használhatatlan. Posztjukban azt írták, a szakemberek mindent előzetesen megtett óvintézkedés ellenére is jelentős változásokat észleltek az ivóvíz összetételében a Dunabogdányban vett minták elemzése során. 

A vezetékes víz sem ivásra, sem főzésre, még forralva sem használható

– közölték, valamint hozzátették, a településen lajtos kocsiból áll a helyiek rendelkezésére ivóvíz. A bejegyzésből kiderül, hogy higiéniai célokra, úgy mint fürdés, mosogatás, takarítás, wc-öblítés, locsolás minden további nélkül felhasználható a víz. 

Palackozott vizet osztanak 

Az árvíz miatt Komárom-Esztergom vármegyében több településen, köztük Pilismaróton, Dömösön és Dobogókőn sem lehet jelenleg meginni a vizet. A Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. tájékoztatása szerint a lakosság számára az ivóvízminőségű vizet szintén lajtos kocsikkal biztosítják, valamint Dömösön és Pilismaróton a várandós kismamák, illetve a gyermekek részére palackozott vizet is biztosítanak – írja a kemma.hu. A portál cikke szerint lajtos kocsi több helyszínen is kint van, ezek a következők: 

• Dobogókő, buszforduló,
• Dömös, Községháza előtti parkoló,
• Dömös, Joe kocsma parkoló
• Pilismarót, Dózsa György utcai parkoló.
• Pilismarót, Duna-part településrész, Vöröskereszt sátra mellett
• Pilismarót, Pilisi Parkerdő székház, Ady Endre utca 

Forralás után 

Pilismarót polgármestere, Hunyadi Balázs egyébként arról tájékoztatta az embereket, hogy a településen a víz kizárólag forralást követően fogyasztható, továbbá felhívta a figyelmet arra is, hogy a vezetékes vízzel való mosogatást követően az eszközöket érdemes a lajtos kocsiból származó vízzel is elöblíteni. 

(Kiemelt képünk forrás Hunyadi Balázs polgármester Facebook-oldala)

10:17

A nyudíjasok száma évről évre növekszik, ahogy a várható élettartam is, és egyre kevesebb az olyan aktív korú dolgozó, aki az időseknek nyújtott ellátásra fordítandó összeget kitermeli. Éppen ezért a jelenlegi nyugdíjrendszer fenntarthatatlan, több országban vezetnek be olyan intézkedéseket, amelyek a nyugdíj részleges megadóztatásával járnak.