Elhúzódik az árvíz, további korlátozásokra van szükség

Sok helyre már betört a víz, pedig az árvíz ellen még sokáig ki kell tartania mindenkinek.

2024. szeptember 20., 09:38

Szerző:

A Duna vízszintje tovább emelkedik, így az árvíz miatt számos védelmi intézkedést kellett meghoznia a hatóságoknak - számolt be róla a Telex.

Budapesten mostanra teljes egészében víz alá kerültek a budai és pesti alsó rakpartok, sok helyen már a korlátok sem látszanak ki a vízből, de még majdnem egy méterrel fog emelkedni a vízszint, amíg eléri az előrejelzések alapján maximumnak jelzett 850 centiméteres értéket.

Bár a fővárosban 9 méteres vízmagasságig sikerült mindenhol felhúzni a mobilgátakat, egyes területeken így is problémák alakulhatnak ki. Elsősorban a Margitszigeten tartanak attól, hogy nem várt létesítményeket is elönthet a víz, így biztonsági okokból a szigetet már napokkal ezelőtt lezárták. Kimenekítették többek között a sakkolimpia résztvevőit is, és még a Fővárosi Állat- és Növénykerthez tartozó margitszigeti kisállatkert 110 lakóját is biztonságba kellett helyezni, annyira magas vízállás várható.

Az árvíz sokféle nehézséget hozott

A szakembereknek a víznyomással is meg kell küzdeniük, ami oldalirányból is hat a part mentén található épületekre és utakra. Ilyen szempontból a Batthyány tér a főváros leggyengébb pontja, itt ugyanis a HÉV állomás oldalfala és teteje is nagy nyomásnak van kitéve. Ezt azzal próbálják ellensúlyozni, hogy 400 tonnás, kővel megrakott vasúti szerelvényeket vezényeltek a helyszínre, amelyek a súlyukkal megakadályozzák a betonelemek elmozdulását.

Ugyanezen a helyszínen szükségessé vált a metrómegálló lezárása is, így itt a szerelvények nem vesznek fel utasokat és leszállni sem lehet, egyszerűen csak áthaladnak a metrókocsik az állomáson. De nem csak itt okozott problémát az árvíz a közlekedésben, hiszen a budai és a pesti rakpartokon közlekedő villamosok útvonalát is rövidíteni kellett, mert egyes pontokon a sínek is víz alá kerültek.

Mint az kiderült, a 2013-as árvíz tapasztalatai sokat segítettek a vízügyi szakembereknek abban, hogy felmérjék, melyek azok a pontok, ahol nagyobb védelemre van szükség egy árvíz esetén. Azóta számos helyen kiépült a gátrendszer, ezek most vizsgáznak először élesben, egyelőre jó eredménnyel. Ugyanakkor egyes településeken, például Esztergomban nem sikerült befejezni ezeket a projekteket, és ennek látszik is az eredménye: a város történelmi részeit is elöntötte a víz.

Láng István országos vízügyi főigazgató elmondta szeptember 19-én egy M1-nek adott interjúban, hogy az árvíz el fog húzódni, ugyanis Németországban újabb nagy mennyiségű csapadék duzzasztotta a folyókat, és csak nagyon lassú apadással lehet számolni. Mindez azt jelenti, hogy a védelmi rendszereknek még hosszú ideig ki kell tartaniuk.

(Kiemelt képünk szeptember 19-én készült. Fotó: Kisbenedek Attila / AFP)