Árvíz: lánctalpasok és helikopter is segíti a védekezést

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter az árvízi védekezésről beszélt a közösségi oldalán, Orbán Viktor pedig sajtótájékoztatót tartott. 

2024. szeptember 18., 09:30

Szerző:

Szalay-Bobrovniczky Kristóf szeptember 17-én, kedden este egy, a közösségi oldalára feltöltött videóban beszélt az árvíz elleni védekezésről, a felvételen elmondta, 12 helyszínen vannak jelen a hivatásos katonák és a területvédelmi tartalékosok. A honvédelmi miniszter azt is kiemelte, egész nap kint voltak a gátakon, a keddi napot 144 fővel kezdték meg. 

Higgadt, nyugodt védekezés 

A miniszter beszámolója szerint Mosonmagyaróváron, Neszmélyen, Esztergomban, Pilismaróton, Szobon, Zebegényben, Kismaroson, Verőcén, Vácon, Dunabogdányban, Leányfalun és Szentendrén, valamint Budakalászon vannak jelen a folyamat pedig tervezetten, higgadtan és nyugodtan zajlik. Hozzátette, a vízügy és a területi védelmi bizottságok igényei alapján jelenik meg a honvédség a meghatározott helyeken, általában ott, ahol a legnagyobb a baj, és tervszerűen látják el a feladatukat. A videó tanúsága szerint kedden megjelent a gátakon a Ludovika zászlóalj is, vagyis a Nemzeti Közszolgálati Egyetem katonai szakon végző diákjai. 

Lánctalpasokat is bevetnek, ha szükséges 

Szalay-Bobrovniczky Kristóf arról is beszélt, hogy igénybe vették a H145-ös helikoptert is, amely légi felvételeket készített, az ár lefolyását vizsgálja és segítséget nyújt felderítőként a feladat pontos elvégzéséhez. A honvédelmi miniszter ezen túlmenően utasítást adott arra is, hogy csoportosítsák át a PTSZ-M lánctalpas kétéltű járműveket arra az esetre, ha valahol átszakad a gát, és szükség lesz ilyen járművek igénybevételére.

A Magyar Honvédség a vármegyei kéréseknek megfelelően segítséget nyújt az árvízi veszélyhelyzet kezelésében, a magyar katonákra lehet számítani

– fogalmazott korábban Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

Orbán Viktor sajtótájékoztatót tartott 

A dunai árhullám egyébként Dévénynél tart, Budapesten várhatóan szombat délután, este tetőzhet a folyó, a budapesti rakpartokat valamikor a jövő hét közepén nyithatják újra – mondta  Orbán Viktor szerda reggel a Budapesten tartott sajtótájékoztatón. A miniszterelnök közölte, a védekezésben résztvevők rendkívül magabiztosan és szervezetten végzik a munkájukat. Orbán Viktor ismertetése szerint a Lajta csütörtökön Mosonmagyaróvárnál fog tetőzni a valaha mért legmagasabb vízszintet megközelítve, valamint közölte, jelenleg 544 kilométer hosszúságban folyik árvízi védekezés a Dunán, a Lajtán, a Rábán és a Marcalon. 

Óriási a készültség 

Elmondta, a védekezésben résztvevő vízügyesek, katonák, rendőrök, katasztrófavédelmisek, sőt az önkéntesek is rendkívül higgadtan, nyugodtan, magabiztosan és szervezetten végzik a munkájukat. Továbbá hozzátette azt is, hogy kétféle védelmi rendszer van Magyarországon. Vannak olyan szakaszok, amelyekért az állam és vannak olyanok, amelyekért az önkormányzat tartozik felelősséggel. Az állami védettségű területeken a készültségi szint elérte a 100 százalékot. Az önkormányzatok nagy részénél is így áll a helyzet, de van néhány település, ahol még nincsenek 100 százalékon, de mindenhol 50 százalékon áll a készültség – fejtette ki, valamint közölte, az árvízvédelmi operatív törzs reggeli ülésének egyik legfontosabb pontja az volt, hogyan biztosítsák az önkormányzati és az állami védekezés összehangolásának legoptimálisabb formáját.

Ez is működni fog 

– jelentette ki, hozzátéve, az ülésen Karácsony Gergely főpolgármester is ott volt.

Kisebb lesz az árvíz, mint 2013-ban

A becslések szerint a maximális vízszint 40 centiméterrel alacsonyabb lesz, mint a 2013-as nagy árvíz idején Budapestnél, illetve a város feletti folyószakaszokon – erről Sikó Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője beszélt szerdán a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A szóvivő azt is elmondta, szombatig tetőzik az árhullám a Dunakanyarban és Budapesten is. Az előrejelzések szerint maximum 850 centiméteren tetőzik majd a Duna a fővárosnál. Sikó Gabriella azt javasolta azoknak, akik segíteni szeretnék a védekezést, hogy figyeljék az önkormányzatok honlapjait, mert ezeken minden információ elérhető, valamint felhívta a figyelmet, hogy "katasztrófaturizmus" most veszélyes lehet, illetve nehezítheti a szakemberek munkáját: a töltések mostanra átáztak, ezért csak azok mehetnek fel rájuk, akiknek ott dolguk van. Ezenkívül megjegyezte, hogy 2013-ban 891 centiméteren tetőzött az árvíz a Dunán Budapestnél, most körülbelül 850 centiméteres maximális magasságra számítanak. Emlékeztetett: a 2013-as nagy árvíz óta komoly fejlesztések történtek a Duna Győr feletti szakaszán lévő töltéseken, mintegy 120 kilométer hosszan, így most sok település nagyobb biztonságban van, mint korábban.

 (Kiemelt képünkön homokzsákokat pakoló katonák Leányfalun, Fotó: Attila KISBENEDEK / AFP)