Megemelte a vízszintet, de a rengeteg esőnek van egy előnye is

Súlyosbította az árvízi helyzetet, bizonyos szempontból mégis hasznos volt az eső.

2024. szeptember 17., 17:35

Szerző:

Az árvíz miatt senki nem örült az elmúlt napok szokatlanul nagy mennyiségű csapadékkal járó esőzéseinek, hiszen tovább duzzasztotta a folyókat, de bizonyos területeken nagyon is szükség volt erre a vízmennyiségre – hívta fel a figyelmet a HVG.

A nyári hónapok forró és száraz időjárása mezőgazdasági szempontból egyáltalán nem volt szerencsés, így az már biztos, hogy bizonyos termények a megszokottnál jóval kisebb hozammal rendelkeznek ebben az évben. Ezek közé tartozik például a kukorica és a napraforgó is, amelyekből a korábbi évekhez hasonlóan idén is keveset tudnak betakarítani, bár még így is fedezni fogja a hazai igényeket.

A hozam területenként is eltérő, de az aszály alapvetően mindenhol visszavetette a terméshozamot, ami hosszú távon problémákhoz vezethet, hiszen az elmúlt években (a 2023-as évet leszámítva) hasonló problémákkal küzdöttek a gazdák.

Magyarországon is egyre gyakoribbak a száraz nyarak, amikor heteken át egyáltalán nem esik az eső, ez pedig a mezőgazdaságot is átalakítja.

Az árvíz nem hiányzott, de az esőre szükség van

A napokban lezúduló, legalább 30 milliméteres, de helyenként a 100 millimétert is meghaladó csapadékra már nagyon nagy szüksége volt a földeknek, és az őszi vetések miatt a lehető legjobbkor jött. A Boris ciklon Közép-Európa időjárását uralja, a rengeteg eső pedig mindenhol felduzzasztotta a folyókat. Ennek ellenére a rengeteg eső alapvetően szerencsés a mezőgazdaság szempontjából Csősz Tibor, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének tanácsosa szerint. A HVG-nek elmondta, hogy az ország egyes területeit nem egyformán érintette az eső, az Alföldön csak kárenyhítésnek minősül, máshol azonban ellensúlyozta az aszály hatását.

Mivel nem felhőszakadások, hanem folyamatos, csendes eső öntözte a talajt, ez kifejezetten előnyös volt a föld számára. Még így is van olyan terület, ahol hatalmas a vízhiány, a belvizek kialakulásától pedig legfeljebb átmenetileg kell tartani, de még ezek a területek is elbírnák a további esőzéseket.

Az áradások rengeteg kárt okoznak, ugyanakkor a hosszú hónapokig tartó aszály is rendkívül káros. A szakember szerint a mostani esőzések az őszi vetéseket nagyrészt megmenthették, ami mindenképpen üdvözlendő.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)