Özönvíz és árhullám: így alakulnak a következő napok

Közeledik a hatalmas árhullám Magyarország felé, a csapadékos időjárás pedig csak ront a helyzeten.

2024. szeptember 15., 13:22

Szerző:

A jövő hét kritikus lesz az árvízi védekezésben, hiszen az árhullám egyre jobban megemeli a folyók vízszintjét. A Duna a budapesti szakaszán 850 centiméternél tetőzhet, ami extrémnek számít – hívta fel a figyelmet az Index.

Az időjárás továbbra sem javul, vasárnap is legfeljebb 16 fokig kúszik fel a hőmérséklet, de az eső szinte sosem áll el. A szél is megerősödik, olyannyira, hogy első- és másodfokú riasztást adtak ki az ország nagy részére. Különösen a Dunántúlon lehet erőteljes, akár a 100 kilométer per órát is meghaladó, heves széllökésekre számítani.

Azonban nemcsak a szél, hanem az eső is nagy problémákat okoz: azon túl, hogy emeli a folyók vízszintjét, így hozzájárul az árvíz kialakulásához, a csatornarendszereket is megterheli, hiszen egyes területeken egyszerre akár nagyobb mennyiségű csapadék is lezúdulhat.

Az árhullám Bécsben is vészhelyzetet idézett elő

A vízügyi szakemberek folyamatosan figyelik az áradás alakulását, valamint a meteorológiai híreket, de annyira sok a bizonytalanság, hogy egyelőre nem tudnak pontos információval szolgálni, meddig emelkedhet az egyes folyók vízszintje. A Duna mellett a Rábán is magas készültséget rendeltek el, hiszen utóbbi esetében az sem kizárt, hogy rekordot dönt a vízszint. A Tiszán, valamint a kisebb hazai folyókon is áradásokra kell számítani, mindenhol védekezésre van szükség.

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán osztott meg egy videót arról, hogy hol és hogyan készülnek fel a budapesti árvízre. Mindenkit óvatosságra intett, hiszen a Duna sodrása rendkívül erős lesz.

A környező országokban is kritikus a helyzet: Bécset is elöntötte a víz, a Duna már a házakig is elér, így a kormány válságstábot tart. Alsó-Ausztriában szükségessé vált a lakosság evakuálása, hiszen egyes településeket teljesen elzárt a víz. Helikopterek segítségével menekítették ki az embereket, és ugyanilyen módszerrel, katonai légi járművekkel segítettek a lakosság kimentésében Csehországban. Az áradások már halálos áldozatokat is követeltek: Romániában öten vesztették életüket az árvíz következtében.

A főpolgármester úgy fogalmazott, hogy „az elmúlt évtized egyik legjelentősebb árvize közelít felénk”, erre pedig mindenkinek fel kell készülnie. Szombaton a viharos időjárás hatalmas károkat okozott, rengeteg bejelentés érkezett a tűzoltókhoz kidőlt fák és villanyoszlopok miatt. Az árvíz mellett sajnos ez is komoly problémákhoz vezethet, így a hatóságok mindenkitől fokozott figyelmet és türelmet kérnek a jelenlegi helyzetben.

(Kiemelt képünk illusztráció: Árvíz Bécsben. Fotó: Georg Hochmuth / APA / AFP)