Az árvíz miatt a budapesti alsó rakpartokon már nem lehet parkolni

A szakemberek szerint az árvíz a júniusi árhullám szintjét is meg fogja haladni.

2024. szeptember 14., 09:54

Szerző:

Már most aggodalomra ad okot a jövő héten tetőző Duna, ugyanis a jelenlegi vízügyi jelentések szerint az árvíz nem fogja kímélni Budapestet sem – figyelmeztetett Budapest Főváros Önkormányzata a weboldalán.

Az Országos Vízjelző Szolgálat előrejelzése, illetve a védekezésért felelős Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. javaslata is azt támasztotta alá, hogy indokolt a másodfokú árvízvédelmi készültség. Karácsony Gergely főpolgármester ezzel egybehangzóan elrendelte szeptember 14-től a budapesti árvízvédelmi szakaszokon az emelt szintű készültséget.

Azon túl, hogy a főváros alacsonyabban fekvő területeire betörhet a víz, az ivóvízellátás és a szennyvízelvezetés is problémákba ütközhet egy ilyen mértékű áradás esetén. A vízügyi szakemberek folyamatosan azon dolgoznak, hogy a rendszer zavartalanul működhessen, így a felkészülés során számos műszaki intézkedést hajtanak végre.

Az árvíz által leginkább fenyegetett pontokon ideiglenes védművek kiépítésére lehet szükség, a szakemberek erre is felkészülnek, hogy szükség esetén bevethessenek minden eszközt a következő napokban.

Az árvíz a rakpartokat is elönti

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján sok helyszínen történtek fejlesztések, ennek ellenére a III. kerület egyes pontjai, illetve a Margitsziget veszélybe kerülhet – ezeken a helyeken homokzsákok bevetését tervezik, és az ideglenes védműveket is kiépítik, amennyiben ez szükségessé válna.

A helyzetet nehezíti, hogy számos bizonytalan tényező is szerepet játszik a vízszint alakulásában, így folyamatosan változik a prognózis, és a vízügyi szakemberek sem szívesen bocsátkoznak jóslatokba.

Ugyanakkor az már biztosnak tűnik, hogy a Duna a jövő hét második felében tetőzhet a budapesti szakaszon, és vízszintje megközelíti majd a 8 métert. Ez meghaladja mind a 2023 decemberi, mind az idén júniusi árhullám vízszintjét – ez utóbbi esetében is a rakpartok lezárására volt szükség, így ez most is indokolttá válhat. A 2013-as nagy árvíz sokak emlékezetébe bevéste magát, a jelenlegi vízügyi jelentések szerint ezúttal ilyen mértékű áradásra nem kell számítani.

Az időjárás alakulása azonban fontos tényező, ugyanis ha továbbra is csapadékos marad a Duna vízgyűjtő területein, az akár még komoly problémák kialakulásához is vezethet. A szomszédos Ausztria egyes területein erős havazás alakult ki. A helyi lakosok számára ez problémákat okoz, ugyanakkor a vízügyi szakemberek szerint szerencsés helyzet az árhullám szempontjából, hiszen a hó jelentős csapadékmennyiségtől kíméli meg a folyókat. Ám hogy ez meddig marad így, azt egyelőre nem lehet tudni.

A másodfokú árvízvédelmi készültség a lakosságot is érinti, ugyanis a vízszint várható gyors emelkedése miatt szeptember 16-án, hétfőtől a fővárosi alsó rakpartok lezárása is szükségessé válik, így már szeptember 14-én 0 órától tilos megállni az alsó rakpartokon. Az itt parkoló autókon a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság kétnyelvű tájékoztatókat helyez el, de aki holnap délutánig nem távolítja el az autóját, arra számíthat, hogy a hatóság el fogja szállítani azt.

Mivel rendezvény miatt a belső pesti rakpartszakaszok egyébként is le vannak zárva hétvégén, ezeket már nem nyitják újra. Arról, hogy az alsó rakpart többi szakaszán pontosan mikor kerülhet sor a lezárásokra, Karácsony Gergely a további vízügyi jelentések ismeretében hoz majd döntést.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)