Árvíz sújtja a horvát tengerparti nyaralóhelyeket

Az Európa egyes részein tapasztalható esőzések miatt árvíz alakult ki több horvát városban is.

2024. szeptember 10., 12:32

Szerző:

A magyarok által legkedveltebb nyaralóhelyeket is árvíz sújtja Horvátországban – számolt be róla a Jutarnji list című horvát napilap.

Az augusztusi szárazságot követően hirtelen és drasztikus változások álltak be az időjárásban, melynek nyomán nagymennyiségű csapadék zúdult a tengerparti városokra is. Az esőzések szinte az egész országot érintették, de egyértelműen Dalmáciában okozták a legsúlyosabb problémákat.

Az olyan népszerű helyeken is árvíz alakult ki, mint például Split, Makarska, Zadar vagy Dubrovnik – ez utóbbi város polgármestere felszólította a lakosságot, hogy ne hagyják el otthonaikat, amíg a viharos időjárás nem vonul el a térségből.

Víz alatti városok, elsodort autók – az árvíz nem kíméli a településeket

Az áradások több szempontból is hatalmas problémát okoznak. Stjepan Simović megyei tűzoltóparancsnok elmondta, hogy minden tűzoltó azon dolgozik, hogy enyhítse a károkat, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy az autópályákon kialakuló dugók megnehezítik, hogy időben eljussanak a mentőegységek egy-egy területre. Éppen ezért az autóhasználat mellőzését kérte.

Számos jelentős útvonalat is árvíz sújt, a heves esőzések miatt pedig földcsuszamlásoktól is tartani kell, amelyek egy-egy települést akár el is zárhatnak a külvilágtól. A tömegközlekedésben is jelentős fennakadások tapasztalhatóak.

A felvételek tanúsága szerint a turisták jelentős részét nem zavarják az áradások, sokan a térdig érő vízben gázolva sétálnak Dubrovnik óvárosában. A polgármester többek között ezért is szólított fel mindenkit, hogy maradjanak a lakóhelyükön. A hatóságok mindent megtesznek annak érdekében, hogy megakadályozzák a személyi sérüléseket és a további anyagi károkat, de annyira sok üzletet és vendéglátóhelyet öntött el a víz, hogy egyszerre nem tudnak mindenhol jelen lenni.

Egyes helyeken az áradások magukkal sodorták a személyautókat és egyéb tárgyakat is, így a hatóságok mindenkitől azt kérik, hogy a lehetőségekhez mértén óvják ingatlanjukat és vagyontárgyaikat, ezzel is csökkentve az anyagi károkat.

A heves esőzések miatt a meteorológiai intézet további riasztásokat adott ki, így a következő napokban további csapadékra lehet számítani. Bár jelenleg több mint 10 fokos lehűlés tapasztalható, de szeptember második felében továbbra is a megszokottól magasabb hőmérséklet várható.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: AFP)