40 fok feletti hőség tombol Dél-Európa nyaralóhelyein

A magyarok által is kedvelt nyaralóhelyeken, így Olaszországban, Görögországban és Horvátországban is 40 fok körüli hőségre kell számítani.

2024. július 17., 16:18

Szerző:

Az Afrika felől érkező forró levegő több európai országra lecsapott, már most 40 fokos hőség tombol egyes népszerű nyaralóhelyeken, ami az előrejelzések szerint van, ahol a napokban 44 fokra is emelkedhet – írja az Index. Az elmúlt napokban Magyarországon volt a legmelegebb a térségben, de most Dél-Európa visszaveszi ebben az uralmat. A brit Express című lap összeállítása szerint a mediterrán üdülőhelyeken akár 40 Celsius-fokos hőségre is lehet számítani, sőt van, ahol ennél is többre.

Olaszországban már kedden tizenkét városra adott ki figyelmeztetést az egészségügyi minisztérium, ami azt jelenti, hogy itt már ekkor elérte vagy meghaladta a 40 fokot a hőmérséklet. Szerdára a riasztás már 13 városra volt érvényben, a hatóságok közlése szerint ez nemcsak az idősekre, a krónikus betegekre veszélyes, hanem a fiatalokra is. A hőségriadó szerint Rómában a legmelegebb órákban 39 fokra lehet számítani.

Görög és horvát nyaralóhelyeken is pokoli hőség van

Görögországban szintén 40 fokokat mérnek, az egészségügyi kockázat miatt betiltottak bizonyos szabadtéri munkákat, például az építkezéseket, útépítést, kiszállítást. Még szerdán és csütörtökön a 42 fokot is elérheti a hőmérséklet. Spanyolországot hetek óta aszály sújtja, a meteorológiai szolgálat arra figyelmeztette a lakosokat, hogy egyes helyeken, főként a Guadalquivir folyó déli medencéjében a hőmérséklet elérheti a 44 fokot, ami új csúcsot jelent az országban. 

Horvátországban az Adriai-tenger vize rekordot jelentő 30 fokos hőmérsékletű, ami nem meglepő a Balkán térségben uralkodó 40 fok körüli hőség mellett. Szerbiában rekord-energiafelhasználást mért a szolgáltató, amit a nagyobb teljesítménnyel működtetett tömeges klímahasználattal magyaráznak. 

Albániában hetek óta erdőtüzekkel küzdenek a magas hőmérséklet és az erős szél miatt. Az előrejelzések szerint a térségben hamarosan 42 fok várható. A helyi Panoráma hírügynökség közlése szerint egy 72 éves férfit holtan találtak Memaliajban lévő farmján, feltehetően a hősg vezetett a halálához. Hasonló a helyzet Észak-Macedóniában is, ahol szintén 42 fokos hőséget jeleznek. A kormány pedig egész hónapra veszélyhelyzetet hirdetett a hónap eleje tartó erdőtüzek miatt - számolt be az AP.

(Képünkön ivókútból felfrissülő turisták a Colosseum előtt Rómában, 2024. július 11-én. Forrás: RICCARDO DE LUCA / ANADOLU / Anadolu via AFP)