Minden turistát hazaküldenek egy kedvelt olasz üdülőhelyről, nagy a pánik

Nehéz helyzetbe került minden turista, aki Olaszország ezen részére szervezett nyaralást.

2024. július 8., 16:00

Szerző:

A globális felmelegedés és az éghajlatváltozás hatásai idén nyáron még erőteljesebben jelentkeznek: Olaszországban egy népszerű üdülőhelyről elküldik a turistaként érkező vendégeket az aszály miatt – adta hírül a CNN.

Agrigento városa egy domb tetején fekszik Szicíliában, és itt található a turisták körében is rendkívül népszerű Templomok Völgye, valamint számos egyéb történelmi emlék.

A város csatornarendszere ugyan kiegészült a modern technológiával, de alapvetően egy régi, labirintusszerű vízvezetékrendszer működteti a várost, és a rendkívüli szárazság miatt vízhiány lépett fel. Mindez azt eredményezi, hogy a szállodák és a panziók működésképtelenné váltak.

Mostanra olyan súlyos helyzet állt elő, hogy mindenkit lebeszélnek az utazásról, és inkább elküldik a látogatókat az aszály sújtotta területről.

Minden turista jobban jár, ha elkerüli ezt a várost

Szicíliában már hónapokkal ezelőtt, februárban is szükségállapotot kellett kihirdetni az aszály miatt, és a helyzet most is kritikus: a vízfogyasztás 45%-os csökkentésére van szükség ahhoz, hogy egyáltalán vízhez juthasson a lakosság.

Szicília nehéz helyzetbe került az elmúlt hónapokban, hiszen gazdaságilag a turizmus és a mezőgazdaság a két húzóágazata, de a vízhiány mindkettőt súlyosan érinti. A szállodáknak és a panzióknak vissza kell mondaniuk a foglalásokat, ugyanis nem tudják biztosítani a fürdéshez és a wc-használathoz szükséges vizet sem. A csatornarendszer napközben annyira kiszárad, hogy éjszakára egyáltalán nem marad víz egyes területeken.

Bizonyos szálláshelyeken speciális szűrőket alkalmaznak a fürdőszobákban, hogy minél több vizet takarítsanak meg, ám a vendégek ezt sok helyen sérelmezik. Némelyek felháborodnak a körülményeken, mások pedig aggasztónak találják a helyzetet. Egy helyi panziótulajdonos elmondta, hogy a vendégek információkat várnak tőlük, de nem tudják, mivel vigasztalhatnák a csalódott turistákat.

A szicíliai regionális kormány Róma támogatását kérte abban, hogy a szárazföldről vizet importálhassanak a szigetre, de egyelőre senki nem dolgozott ki konkrét tervet arra vonatkozóan, hogy hogyan normalizálják a helyzetet Szicíliában. Diana Santanchè turizmusért felelős miniszter most nem reagált a helyzetre, de áprilisban hangsúlyozta, hogy Szicíliának a jövőben igyekeznie kell az év nagyobb részére is kiterjesztenie a turisztikai szezonját, ugyanis a vízzel kapcsolatos problémák a nyári időszakot érintik, ilyenkor súlyosbodik a helyzet.

A turisták egyre jobban aggódnak, akik a környékre tervezték a nyaralásukat, a szállásfoglalási oldalakon érdeklődnek az aktuális állapotok iránt. A legtöbb szálláshely közölte, hogy mindenben igyekeznek támogatni az utazókat, és a legproblémásabb részeken abban is segítenek, hogy a turisták átfoglalhassák a szállásaikat a sziget más területein fekvő hotelekbe.

(Kiemel képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)