5 tipp, hogy a nyaralás gondmentes legyen

A nyár a szabadság és a kikapcsolódás időszaka, de ne feledkezzünk meg a biztonságunkról sem - vallja Kovács Ildikó önvédelmi szakértő. Úgy véli, az önvédelem nem csupán egy tanulható készség és ismeretanyag, hanem egy életstílus és egy szemléletmód, amelynek elsajátításával még a nyaralás ideje alatt is megőrizhetjük tudatosságunkat.

2024. május 25., 10:21

Szerző:

„Ahogy beköszönt a nyár, mindannyian izgatottan várjuk a napsütést, a strandolást és a kalandokat. Azonban fontos, hogy a jó idővel érkező szabadságérzet ne párosuljon rosszul felmért biztonságérzettel és felelőtlenséggel” – mondja Kovács Ildikó a nyaralás tervezése kapcsán. Hozzáteszi, gyakran néhány egészen egyszerű, hétköznapi szituáció okozhatja a legnagyobb bosszúságot és veszélyt.

A szakértő öt pontban gyűjtötte össze, mik lehetnek ezek.

Lehúzott ablakok a kocsiban

A nyári hőségben csábító lehet lehúzott ablakokkal közlekedni vagy parkolóban várakozni. Azonban soha ne hagyjunk értékes tárgyakat, például táskákat a látótérben. Ezek ugyanis könnyű célpontot jelentenek a tolvajoknak. Az értékes holmikat mindig tegyük a csomagtartóba vagy vigyük magunkkal.

Otthon is biztonságban

Napközben és éjjel is fontos, hogy csak olyan ablakot vagy ajtót hagyjunk nyitva, amelyen rács van. Erről a nyári szellőztetés közben könnyen megfeledkezhetünk, de így kitárjuk az otthonunkat a nem kívánt látogatók előtt is.

Strandon használjunk értékmegőrzőt

A strandon pihenve is fontos, hogy szem előtt tartsuk értékeink biztonságát. Ne vigyünk magunkkal minden iratot és nagy mennyiségű készpénzt se. Használjuk az értékmegőrző szekrényeket, amíg a vízben vagy a napozóágyon lazítunk.

Éjszakai közlekedés - Csak figyelmesen

Nyáron felpezsdül a városi élet, így gyakrabban közlekedünk éjszaka. Azonban fontos, hogy ilyenkor is legyünk figyelmesek. A tömegközlekedési eszközökön mindig tartsuk szemmel a holminkat, és legyünk éberek. Ha lehet, utazzunk társaságban, és kerüljük az elhagyatott helyeket.

Külföldi utazás előtt tanuljunk önvédelmet!

Ha külföldi utazásra érdemes a fürdőruhákon túl önvédelmi ismeretekkel is felkészülni. Ezen technikák rutinszerűvé válása időt és gyakorlást igényel, éppen ezért ne hagyjuk az utolsó pillanatra. Ettől függetlenül, ha későn kapcsolunk, akkor is érdemes egy-egy gyors önvédelmi órát venni, hiszen így a leggyakoribb veszélyhelyzetekre és az azokra adható helyes válaszokra is felkészülhetünk – mondta a szakértő.

Így őrizhetjük meg az alakunkat a nyaralás alatt

Antal Emese dietetikus, a TÉT Platform szakmai vezetője volt a Jazzy Rádió Business Class műsorának vendégeként azt mondta:

„Aki olyan diétát követ, amit például orvos írt elő, tehát egy betegséghez kapcsolódik, akkor azt a nyaralás alatt is kötelessége, hogy így mondjam követni. Abból nem lehet alkudozni. De hogyha valaki mondjuk tényleg egy testtömegcsökkentő étrenden van, és már két hónapja elkezdte, akkor ő már megtanulta az alapjait, megtanulta, hogy melyek azok az élelmiszerek, amelyeknek alacsonyabb az energiatartalma. A zöldségek-gyümölcsök mindig előtérbe fognak helyeződni, pláne nyáron, tehát minél színesebben, minél változatosabban fogyasszuk őket. Ez nem azt jelenti, hogy rántott karfiolt együnk jó tartármártással és hasábkrumplival, mert akkor lehet, hogy több kalóriát fogyasztunk el, mint hogyha mondjuk egy kis húst ennénk” – sorolja a főbb szabályokat a dietetikus.

Antal szerint az is jó megoldás, hogy lassítjuk a felszívódást például korpás kenyérrel, korpás keksszel, joghurttal. Nagyon fontos a folyadékpótlás is, a különböző gyümölcsöknek, a joghurtoknak, a leveseknek, a szószoknak, is magas a folyadéktartalma, ezen kívül a víz a legjobban hasznosuló folyadékpótló.

A beszélgetés teljes terjedelmében meghallgatható a Jazzy honlapján. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)

Tegnap 08:07

Hazánkban rendkívül magas a vastagbélrák okozta halálozás, aminek hátterében gyakran egy elhanyagolt vastagbélpolip áll. A polip eredendően jóindulatú daganat. Sokfelé előfordulhat a szervezetünkben, mivel az összes mirigyhám részünkből kiindulhatnak ilyen jóindulatú sejtburjánzások.